« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOSIPOVIĆ & TADIĆ:

Tužbe za genocid mogu se riješiti izvansudskom nagodbom

Predsjednici su napomenuli kako izvansudska nagodba ne znači i odustajanje od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine

(Željko Šop/Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

tužba za genocid

,

Ivo Josipović

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić izjavili su u srijedu u Opatiji da bi se međusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle riješiti izvansudskom nagodbom.

"Bilo bi dobro da se izvansudskom nagodbom riješi i taj spor što ne znači da bi odustali od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine. Svi koji su počinili zločine moraju odgovarati", rekao je Tadić u zajedničkoj izjavi novinarima s Josipovićem nakon njihova radnog sastanka u Opatiji.

Predsjednik Josipović rekao je da tužba nije sama sebi svrha. "Ako se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe onda ta tužba ne bi imala smisla", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Prema riječima obojice predsjednika, njihov prvi susret otkako je Josipović u veljači stupio na dužnost, bio je konstruktivan i potvrdio je novi pravac europskog partnerstva između Hrvatske i Srbije.

"Puno je otvorenih pitanja, neka su jednostavna za rješavanje, neka nisu. Važno je da smo se dogovorili oko načela kako ih rješavati", rekao je Tadić.

Josipović je siguran da će se nakon sastanka u Opatiji češće susretati s Tadićem i vjeruje da će u istom duhu surađivati i ostala državna tijela, osobito vlade dviju zemalja. Pritom je dodao kako je siguran da će hrvatska vlada dati prijevod pravne stečevine i Srbiji, nakon što ju je uručila ostalim državama regije na nedavnom summitu u Brdu kod Kranja.

Upitani za komentar izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika kako je došlo vrijeme za mirno razdruživanje BiH, obojica čelnika poduprli su integritet BiH i dogovorno rješenje triju naroda o budućem funkcioniranju zajedničke države.

"Ja sam više nego jasan. Srbija se principijelno i kroz praktičnu politiku protivi bilo kakvoj podjeli BiH. Integritet BiH ne smije biti doveden u pitanje", istaknuo je Tadić dodajući da je Srbiji i Hrvatskoj prihvatljivo sve što se dogovore legitimni predstavnici naroda i građana BiH.

"Ne smije nitko dovoditi u pitanje Daytonski sporazum i entitete koji postoje u BiH, kao ni budućnost svih naroda koji žive u BiH", kategoričan je srbijanski predsjednik.

Josipović je dodao da zagovara politiku jednakopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca na cijelom prostoru BiH.

Tadić, koji se simbolički nazvao prvim ovosezonskim srpskim turistom na hrvatskom primorju, pozvao je građane Srbije na odmor u Hrvatsku, kao i Hrvatske u Srbiju rekavši da su dobrodošli te da je to jedan od načina prevladavanja predrasuda iz prethodnog vremena.

"Srbija nema tajnu politiku prema Hrvatskoj, BiH ili jugoistočnoj Europi. Srbija ima jednu i jedinstvenu politiku koja je dobro poznata i koju sam danas prenio kolegi Josipoviću", rekao je Tadić.

Prema riječima obojice predsjednika, jedino pitanje oko kojeg se nisu uspjeli suglasiti je ishod Davis cup susreta između Hrvatske i Srbije koji se uskoro održava u Splitu.

"Mislim da će netko u naše ime riješiti taj problem. Mislim da će to biti Novak Đoković", kazao je Tadić.

"Kao bolji arbitar, mislim da će to biti (Ivan) Ljubičić", uzvratio mu je Josipović. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 17:51:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh