« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZA NOVU VLADU

Čačić: Decentralizacija je ključna stvar za Hrvatsku

Predsjednik HNS-a kaže kako više od 50 posto novostvorene vrijednosti u Hrvatskoj završava u rukama države, što je najviše u Europi

(Vlado Kos/Cropix)
Više o

HNS

,

Radimir Čačić

,

decentralizacija

Predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić izjavio je danas u Osijeku kako je decentralizacija ključna stvar za Hrvatsku, ali takva odluka "traži novu vladu".

Na konferenciji za novinare Čačić je ocijenio kako je Hrvatska, dok je bila u sustavu bivše Jugoslavije, bila jedna od najsnažnije decentraliziranih zemalja u Europi, ali se devedesetih godina, zbog nužnosti reakcije na ratna zbivanja, pretvorila u "visoko i bolesno centraliziranu zemlju".

Ocjenjujući kako u sadašnjem sustavu više od 50 posto novostvorene vrijednosti završava u rukama države na svim razinama vlasti, što je najviše u Europi, ustvrdio je da stanje dodatno pogoršava to što 90 posto tog iznosa pripada središnjoj državnoj vlasti, a samo 10 posto lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Čačić je istaknuo kako Hrvatska treba težiti da udio lokalne vlasti u novostvorenoj vrijednosti bude dvostruko veći, pri čemu je dodao da je europski prosjek 30 posto.

Ocijenio je kako je najveći problem visokocentraliziranog sustava "nesposobnost upravljanja zemljom".

Na molbu da komentira medijske napise u kojima ga se naziva "savjetnikom premijerke Jadranke Kosor u sjeni" te da odgovori na pitanje je li s premijerkom razgovarao o savjetničkoj poziciji, Čačić je rekao kako u Hrvatskoj "u zadnjih 30 godina ne postoji vlada ili premijer kojemu nije bio savjetnik u sjeni".

Dodao je da su savjete od njega tražili i crnogorski premijer Milo Đukanović te premijer Republike Srpske Milorad Dodik. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 17:31:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sanela
    28.04.2010. 00:43
    sve suprer nemam komentara ČAČIĆ zna šta hoče i to će napravit a ne ko ostali u vladi to je pravi čovjek
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh