« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
STRAH OD REVIZIJE POVIJESTI

Turska poziva Francusku da povuče zakon o armenskom genocidu

Abdullah Guel, turski predsjednik, pozvao je Francusku da odustane od zakona kojim se sankcionira negiranje genocioda nad Armencima u Prvom svjetskom ratu

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

Francuska

,

Armenija

,

genocid

,

zakon

Turski predsjednik Abdullah Guel pozvao je u utorak Francusku da odustane od "neprihvatljiva" prijedlog zakona kojim se sankcionira negiranje genocioda nad Armencima, o kojem bi zastupnici u francuskom parlamentu trebali glasovati u četvrtak, javlja Hina.

"Ne dolazi u obzir da prihvatimo taj prijedlog zakona koji negira pravo na odbacivanje neutemeljenih i nepravednih optužbi protiv naše zemlje i naše nacije", ističe turski predsjednik. "Očekujemo da u Francuskoj prevlada razum te da se odustane u najkraćem roku od tog nacrta".

Guel se nada da "višestoljetno francusko-tursko prijateljstvo, zajednički interesi i njihov savez u NATO-u neće biti žrtvovani zbog sitne izborne računice".

Ako se tekst usvoji, to će spriječiti objektivno povijesno istraživanje događaja od 1915. do 1917. koji su se odvijali u Anatoliji u doba Osmanskog carstva što su Francuska, kao i još dvadesetak zemalja prepoznali kao genocid, smatra Guel.

Turske su vlasti usmrtile oko milijun i pol Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata u granicama tadašnjeg Osmanskog carstva. Turska priznaje oko pola milijuna žrtava, ali koji, po njoj, nisu bili žrtve genocida nego posljedica rata.

20.12.2011. 18:24:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh