« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NEOPRAVDANO NASILJE

Najmanje 675 žena ubijeno u Pakistanu zbog obrane "časti"

"Ukupno je 675 žena ili djevojaka ubijeno u ime obrane obiteljske časti u Pakistanu od siječnja do rujna", rekla je čelnica Pakistanskog povjerenstva za ljudska prava

Fotografija vijesti
Više o

žene

,

Pakistan

,

nasilje nad ženama

,

ubojstvo iz časti

Najmanje 675 žena ili djevojaka u Pakistanu u prvih devet mjeseci 2011. bile su žrtvama takozvanih "ubojstava iz časti", objavila je u utorak pakistanska udruga za zaštitu ljudskih prava, javlja Hina.

Podaci ukazuju na velike razmjere nasilja nad ženama jer su okaljale ugled obitelji u toj vrlo konzervativnoj zemlji, u kojoj su žene građanke drugog reda i gdje ne postoji zakon koji kažnjava nasilje u obitelji.

Unatoč nekom napretku u obrani prava Pakistanki, njihovi odvjetnici pozivaju vladu da učini mnogo više kako bi pred sud izvela počinitelje umorstava žena, u koja se policija često ne želi miješati.

"Ukupno je 675 žena ili djevojaka ubijeno u ime obrane obiteljske časti u Pakistanu od siječnja do rujna", rekla je čelnica Pakistanskog povjerenstva za ljudska prava.

Među žrtvama je najmanje 71 djevojka mlađa od 18 godina.

Potpuni podaci za 2011. bit će objavljeni u veljači, a povjerenstvo očekuje da brojka neće biti manja od 791, koliko je bilo žrtava lani.

Gotovo 450 žena ubijeno je jer su imale "zabranjene odnose", a 129 jer se udalo bez pristanka obitelji. Prije umorstva neke su žrtve bile silovane, katkad s više počinitelja.

Podaci pokazuju da su najmanje 19 žena ubili vlastiti sinovi, a 49 umorstava počinili su očevi.

Pakistanski ogranak udruge Human Rights Watch (HRW) upozorava da je glavni uzrok takve situacije nesposobnost države da nametne provedbu zakona, te tradicija koja nadležnost za takva pitanja prepušta plemenskim i lokalnim vođama. Kad je riječ o nasilju, zlostavljanju i diskriminaciji žena, pakistanski sustav je manjkav i tu prazninu popunjavaju plemenski vođe, upozorava pakistanski ogranak HRW-a .

20.12.2011. 17:42:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh