« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SIVA EKONOMIJA

Turističke inspekcije: Od kazni se u proračun slilo 14,6 milijuna kuna

Ministar turizma Damir Bajs poručuje da završetkom sezone ne završava inspekcija, a prekršitelji mogu očekivati da ih inspektori posjete bilo kad

Turističke inspekcije: Od kazni se u proračun slilo 14,6 milijuna kuna
Turističke inspekcije: Od kazni se u proračun slilo 14,6 milijuna kuna (Mateo Rilović/Cropix)
Više o

Damir Bajs

,

turistička sezona

,

hrvatski turizam

,

zagrebački miting

,

Champions League

U protekla je tri mjeseca provedeno gotovo 36 tisuća inspekcijskih nadzora u turizmu i ugostiteljstvu, utvrđeno je više od 12.800 povreda propisa, a temeljem naplaćenih kazni i prekršajnih naloga u državni je proračun uplaćeno 14,6 milijuna kuna, podaci su Državnog inspektorata iznijeti na današnjoj sjednici užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti u turističkoj 2010.

Tema sjednice povjerenstva održanog u Malinskoj na otoku Krku bila je i pojačan inspekcijski nadzor usmjeren na suzbijanje sive ekonomije, a ministar turizma Damir Bajs poručio je kako završetkom turističke sezone ne završava borba protiv sive ekonomije te da prekršitelji mogu očekivati da ih inspektori posjete bilo kad.

Kao novosti uvedene ove godine ministar Bajs navodi kažnjavanje onih koji svoje usluge oglašavaju u javnim glasilima ili na Internetu, a djeluju nelegalno u turizmu ili ugostiteljstvu te mogućnost da inspektori provode inspekcijski nadzor u objektima za koje se sumnja da pružaju nelegalne usluge i to bez nazočnosti vlasnika.

Glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević naveo je da je u protekla tri mjeseca u turizmu, ugostiteljstvu i vezano za boravišnu pristojbu provedeno 35.848 inspekcijskih nadzora ili 58 posto više nego u istom razdoblju lani. Utvrđeno je 12.847 raznih povreda propisa što je 67 posto više nego lani, kazao je Kovačević.

Navodi i kako su donijeta 862 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 3,7 milijuna kuna, na mjestu izvršenja naplaćeno je 4.020 kazni što je četiri posto više nego u isto vrijeme lani, a naplaćeno je 6,1 milijun kuna što je osam posto više. Kovačević je naveo i da su u gotovo 1.740 slučajeva inspektori usmenim rješenjem spriječili daljnji nelegalan rad, od čega su u 144 slučaja zapečaćeni objekti.

U objektima u vlasništvu stranih državljana obavljena su 203 inspekcijska nadzora pružanja usluga smještaja te je utvrđeno 88 slučajeva nelegalnosti.

Pojačano su ove godine kontrolirani i radnici zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, a u 1.964 nadzora potvrđeno je 2.109 povreda propisa, a kod poslodavaca koji nisu poslovali u skladu sa zakonom zatečeno je ukupno 290 radnika od kojih 118 stranih državljana. Nezakonito zaposleni radnici najčešće su radili na poslovima konobara, kuhara, masera i animatora. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 17:11:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh