« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NE SAMO POLANČEC

Ivo Josipović: Cijela vlada je morala znati što se događa s Inom

Predsjednik Josipović kaže da će se na slučaju privatizacije Ine prosuđivati jesmo li pravna država ili nismo

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Damir Polančec

,

INA

,

Ivo Josipović

,

privatizacija Ine

Predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se danas na istragu o privatizaciji Ine te svjedočenje Damira Polančeca pred saborskim povjerenstvom.

Josipović je novinarima kazao kako ne želi govoriti o krivnji neke osobe jer je to stvar pravosuđa, te dodao kako od nadležnih tijela, DORH-a, policije i pravosuđa, očekuje da u skladu sa zakonom "naprave ono što im je dužnost".

"To ističem zato što je ovaj slučaj, s obzirom na važnost koju ima za i političku i gospodarsku scenu, jedan od onih po kojem će se procjenjivati je li Hrvatska pravna država, je li europska država. To nužno ne znači da netko mora biti osuđen. To znači da postupak mora biti temeljit, stručan, pravedan i izvan utjecaja politike", naglasio je predsjednik.

>> Polančec izbačen iz HDZ-a

Govoreći o političkom aspektu slučaja, Josipović naglašava da se Ina ne prodaje svaki dan, te da je o tome morala znati cijela Vlada. Novinare je, naime, zanimalo je li moguće da je Polančec jedini znao sve oko prodaje Ine.

"Ina je ključni gospodarski subjekt u Hrvatskoj, bio je, a i sada ima veliku ulogu. Prema tome, kad je pala odluka o tome da se Ina prodaje, onda mislim da je o tome morala znati cijela Vlada. To je dio opće odgovornosti za obavljanje dužnosti. Ako je bilo onih koji nisu znali što se događa, vrlo jasno kažem, morali su znati", rekao je Josipović.

Upitan za komentar susreta premijerke Jadranke Kosor i Polančeca koji je optužen u tri slučaja (Podravka, "reflektori" i nepotrebne stručne studije), Josipović je istaknuo kako je premijerka kazala da susret nije bio tajan, ali i ocijenio da je takav susret "u najmanju ruku delikatan".

"Premijerka je rekla da sastanak nije bio tajan. Ali, naravno, kada se visoki državni dužnosnici, bez obzira o kome je riječ, sastaju s okrivljenicima, onda to trebaju učiniti na način da se to ne interpretira kao utjecaj na pravosuđe i pravosudni proces. Vjerujem da tu nije bilo takve namjere, ali je delikatno, u najmanju ruku delikatno", ustvrdio je.

Upitan za komentar Polančecove najave da će razotkriti još afera, Josipović je odgovorio da svatko u Hrvatskoj, prema Zakonu o kaznenom postupku, mora dati informaciju o kaznenim djelima za koja sazna u obavljanju svoje dužnosti.

Dodao je i kako ne sumnja u to da će se pozivu saborskog istražnog povjerenstva odazvati svi dužnosnici. "To je obveza koju dužnosnici imaju i dio obećanja da ćemo svoju dužnost obnašati časno, sukladno Ustavu i zakonu", rekao je. (hina/metro-portal)

17.09.2010. 16:15:01
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bozica
    17.09.2010. 19:39
    da slažem se sa vama
  2. avatar
    bozica
    17.09.2010. 19:40
    presjedniče , slažemo se savama,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh