« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
REVOLUCIJA SE NASTAVLJA

Tunis: Prosvjednicima se pridružila i policija

Visoke škole i sveučilišta u Tunisu koji su bili zatvoreni od 10. siječnja zbog prosvjeda, postupno će ponovo otvoriti svoj vrata u utorak 25. siječnja

Prosvjednicima u Tunisu pridružili su se i policijski službenici
Prosvjednicima u Tunisu pridružili su se i policijski službenici (YouTube)
Više o

prosvjed

,

policija

,

Tunis

Velik broj Tunišana, kojima su se pridružili pripadnici redarstvenih snaga, u subotu su ponovo počeli prosvjedovati, ujedinivši socijalne zahtjeve s pozivima na sastavljanje nove vlade očišćene od pristaša bivšeg režima, unatoč obećanjima prijelazne vlade da će "prekinuti" s dosadašnjom politikom. U Tunisu su tisuće građana prosvjedovale u povorkama na više mjesta u gradu, na aveniji Habiba Burgibe, ispred zgrade vlade i sjedišta Glavnog saveza tuniških radnika (UGTT), sindikalne središnjice, javile su agencije.

Među prosvjednicima je bio velik broj policajaca, u civilu i u službenoj odori, tražeći osnutak sindikata policije, javio je AFP. Prosvjedne povorke poprimile su socijalnu dimenziju, zaposlenici gradske uprave tražili su poboljšanje radnih uvjeta, a spremačice u poduzećima povećanje plaće. Pokušavajući smiriti gnjev ulice, privremeni premijer Mohamed Ganuši obećao je u petak da će otići s političke pozornice i najavio je "ukidanje svih antidemokratskih zakona" tijekom prijelaznog razdoblja: izbornog zakona, zakona o suzbijanju terorizma i zakona o medijima.

Osim toga, visoke škole i sveučilišta u Tunisu koji su bili zatvoreni od 10. siječnja, postupno će ponovo otvoriti svoj vrata u utorak 25. siječnja, priopćio je na tiskovnoj konferenciji u subotu ministar za visoko školstvo Ahmed Ibrahim. Nastava će 25. siječnja početi u tehničkim i pedagoškim školama, u četvrtak 27. siječnja na sveučilištima, gdje su ispiti prekinuti zbog prosvjeda prozvanih revolucijom jasmina, a u petak 28. siječnja u svim ostalim visokoškolskim ustanovama, rekao je ministar.

Nastava će se završavati u 16.00 sati po mjesnom i po srednjoeuropskome vremenu zbog policijskog sata koji je u Tunisu na snazi od 20.00 do 5.00 sati, dodao je Ibrahim. Na početku svakog nastavnog sata minutom šutnje odat će se počast žrtvama narodne pobune u kojoj je s vlasti svrgnut predsjednik Zine el Abidin Ben Ali koji je nakon 23 godine vladavine 14. siječnja pobjegao u Saudijsku Arabiju.

22.01.2011. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh