« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NIJE NEKA NOVOST...

Miloševićeva žena manipulirala Slobom, Slobo cijelom nacijom

Nije točno da je Milošević bolovao od depresije - svjesno je manipulirao nacijom i iz haškog pritvora

(Getty Images)
Više o

Slobodan Milošević

,

WikiLeaks

,

Mira Milošević

Svakog jutra zvao je Slobodan Milošević svoju suprugu Miru koja je njime manipulirala, prenosi u nedjelju beogradski tisak, pozivajući se na diplomatsku depešu veleposlanstva SAD objavljenu na portalu WikiLeaks prenosi Hina.

Informacije o Miloševićevim aktivnostima navedenim u depeši je, kako se navodi, američkim diplomatama prenio Irac Tim McFadden, koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Scheveningenu u kojoj je bio smješten bivši srbijanski predsjednik.

Kako prenosi dnevnik "Blic", u depeši koja je iz Haaga u Washington u prosincu 2003. upućena Richardu Prosperu, ondašnjem američkom veleposlaniku za pitanja ratnih zločina, navedeno je da je McFadden osoba koja češće od bilo kog drugog ima kontakta sa Miloševićem te da je kazao kako nije točno da je Milošević obolio od depresije, ali da ga unesrećuje to što ne može vidjeti obitelj, a posebno suprugu Miru i unuka Marka.

"Svakog jutra zove svoju suprugu Miru Marković, s kojom ima neobičan odnos. Milošević može manipulirati nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja naprotiv izgleda da upravo ima takvu moć nad njim", rekao je, kako se ističe, McFadden američkim diplomatima.

U tekstu naslovljenom "Skandalozno otkriće WikiLeaksa: Slobin čuvar u Haagu bio špijun SAD", dnevni list "Press" prenosi kako je upravitelj pritvorske jedinice u Sheveningenu Timothy McFadden američkim diplomatama dosatvaljao sve podatke o boravku Miloševića u haškom zatvoru, naglašavajući da je on iz ćelije mogao kontrolirati naciju u Srbiji, ali da nije mogao kontrolirati svoju ženu.

Markovićeva je služila kao izvor informacija, motivacije i strategije, i on se čvrsto oslanjao na njena uputstva. Kada bi ga tjerala da učini nešto što ne želi, on joj se rijetko izravno suprotstavljao, već samo ne bi učinio ono što mu je naložila, navodi se, kako prenosi taj list, u izvješću američkog veleposlanstva.

Milošević je umro 11. ožujka 2006. godine od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haaškog tribunala, tijekom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković Srbiju je napustila 23. veljače 2003. godine, a sin Marko još u listopadu 2000. godine, neposredno nakon što je Milošević bio prisiljen priznati poraz na izborima za predsjednika SRJ. Oboje danas žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Protiv Mirjane Marković pokrenut je sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana tjeralica, kao i za Markom Miloševićem, kojemu se sudi u odsutnosti. Protiv njih se u Srbiji vodi više istraga, uključujući i sumnju za krijumčarenje cigareta, a oboje su dobili azil u Rusiji.

23.01.2011. 13:12:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh