« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
WOW!

Trump potaknuo nasilje u Kongresu

U banana državama poput Hrvatske može se raditi takve stvari, prijetiti plinskim bocama i nasilno rušiti vlast, no nismo se nadali da će do toga doći i u SAD

Seljačina...
Seljačina... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

kongres

Donald Trump ne preza ni pred čim... jer ovo što se noćas dogodilo, bit će zapamćeno u američkoj povijesti - bijesna rulja, nahuškana od strane Trumpa, provalila je u Kongres i pokušala silom zaustaviti glasanje elektora.

KANADSKI i britanski premijeri Justin Trudeau i Boris Johnson osudili su u srijedu nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštivanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

"Naravno da smo zabrinuti te pratimo situaciju iz minute u minutu", rekao je Trudeau radijskoj postaji News 1130 Vancouver. "Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu."

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se SAD diljem svijeta zalaže za demokraciju te da je sada ključno da dođe do mirnog i urednog prijenosa vlasti. 

"Američki Kongres je hram demokracije. Šokantno je svjedočiti večerašnjim prizorima u Washingtonu", objavio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je na Twitteru da je vrlo zabrinut zbog nemira u Washingtonu. 

"Vrlo zabrinjavajuće scene iz američkog Kapitola večeras. Demokratski glasovi moraju se poštovati. Sigurni smo da će Sjedinjene Države osigurati zaštitu pravila demokracije", tvitao je Sassoli.

Scene nasilja i kaosa vladaju američkim Kapitolom, sjedištem američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena. 

"U očima svijeta se čini da je američka demokracija pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokraciju, njezine institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora 3. studenog moraju se u potpunosti poštovati", objavio je šef diplomacije EU Josep Borrell na Twitteru.

"Pohvaljujem riječi izabranog predsjednika Joea Bidena. Snaga američke demokracije prevladat će nad pojedincima ekstremistima", dodao je. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass rekao je da će neprijatelji demokracije pozdravljati scene nasilja u američkom Kapitolu i pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da prihvati odluku američkih glasača.

U tvitu objavljenom nakon što su prosvjednici upali u sjedište američkog zakonodavnog tijela, gdje su zastupnici trebali formalno potvrditi izbor Trumpovog suparnika Joea Bidena, Mass je rekao da je nasilje potaknuto zapaljivom retorikom. 

"Neprijatelji demokracije će biti oduševljeni kad vide užasne slike iz Washington DC-ja", napisao je u srijedu. "Trump i njegove pristaše moraju naposljetku prihvatiti odluku američkih glasača te prestati s gaženjem demokracije."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je nasilne prosvjede u Washingtonu prozvao "šokantnim scenama" te dodao da se ishod američkih demokratskih izbora mora poštovati. 

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine prosvjednika upale u zgradu tražeći od Kongresa da poništi Trumpov gubitak izbora, kratko nakon što je nekolicina Trumpovih republikanaca posljednji put pokušala osporiti izborni rezultat.

07.01.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.01.2021. 10:05
    on hoce kaos na ulici
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh