« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
BITKA

Georgia odlučuje o budućnosti SAD-a

Ulog na izborima koji se održavaju u saveznoj državi Georgiji je velik. U igri nisu samo dva mjesta u Senatu, već o njima ovisi i funkcioniranje vlade novoizabranog predsjednika Bidena. Rezultat je neizvjestan

Više o

SAD

,

budućnost

,

Georgia

Netaknuta izbornom bitkom koja već tjednima bjesni u američkoj državi Georgiji, na spomen-području u čast Martina Luthera Kinga u Atlanti treperi vječna vatra. Ona podsjeća na nepokolebljivost kojom se taj crni aktivist za građanska prava borio za pravedniji svijet.

Ta borba ga je koštala života u 39. godini, kada je krajem 1960-ih njegov san o pravednom svijetu postao previše moćan i time prijetnja za bijele rasiste Sjedinjenih Država.

Kontinuitet borbe protiv rasizma

Kareem i Jessica Sterling redovno posjećuju to mjesto. Ono im, kažu, daje snagu, pogotovo sada, ovih prvih dana godine, neobično hladnih za Georgiju. „Uvijek moramo imati na umu dokle smo stigli. Ne smijemo se prestati boriti za svoja prava", kaže Kareem.

Sterlingovi su iz Georgije. Obožavaju putovati. Sa zadovoljstvom pričaju o Hamburgu i Berlinu. O Europi. Ali strahuju za mir u svojoj zemlji. „Veliki ulog je u pitanju, veliki", kaže Kareem. „Potreban nam je konačno pravedan socijalni sustav koji svima nama pomaže."

Njih dvoje pomno prate spor koji se vodi oko dva mjesta u Senatu, ali ne žele se politički izjašnjavati. „Definitivno sam protiv nasilja. I nadam se da će, tkogod dođe na vlast, nastaviti putem Martina Luthera Kinga."

Izborna kampanja u „Harlemu Juga"

I Sam Denney je doputovao u taj kraj poznat kao „Harlem Juga". Desetljećima je to bilo središte crnačkog života Atlante, s mnogim trgovinama i restoranima. Tu su svoje sjedište imale i redakcije novina za afroameričko stanovništvo. A tu je i baptistička crkva Ebenezer Baptist Church, u kojoj je propovijedao Martin Luther King.

Denney je prije tjedan dana došao sa sjevera. On u stvari radi u jednom trustu mozgova u Washingtonu, ali sada je ovdje i sudjeluje u kampanji. Ide od kuće do kuće, razgovara s ljudima na ulici i pokušava ih uvjeriti da izađu na birališta. Na kraju će, smatra, sve ovisiti o tome tko će na biračka mjesta privući više glasača. Ako na izborima pobijede republikanci, oni će zadržati većinu u Senatu i mogli bi blokirati većinu predsjednikovih planova.

Ovaj mladić ne krije za koga je: bori se za dvojicu kandidata Demokratske stranke. „Ako demokrati ne osvoje većinu u Senatu, republikanci će blokirati sve velike projekte - od paketa gospodarske pomoći, preko imigracije, do zaštite klime." A ako do toga dođe, Denneyeva prognoza za budućeg demokratskog predsjednika je sumorna. „U tom slučaju će Joe Biden izgubiti od prvog dana."

Pola milijarde dolara za predizbornu kampanju

Nikada u povijesti Sjedinjenih Država nije uloženo toliko novca u kampanju za mjesto u Senatu. Zbog toga što je na kocki mnogo više od odluke o tome tko će biti senatori, u izbornoj borbi potrošeno je više od pola milijarde američkih dolara. Dva demokrata protiv dvoje republikanaca, sadašnjih senatora Davida Perduea i Kelly Loeffler.

Jedan od kandidata demokrata je Jon Ossoff. U izjavi za DW on potvrđuje da ovi izbori imaju ogroman značaj. Kaže da je pravo na zdravstvenu zaštitu osnovno ljudsko pravo, govori o obnovljivoj energiji i obećava novi zakon o građanskim pravima „tako da svi imaju ista prava, bez obzira na boju kože".

Drugi demokratski kandidat je Raphael Warnock. On je od 2005. godine glavni pastor baptističke crkve Ebenezer, crkve Martina Luthera Kinga. Njih dvojica su tokom zajedničkih nastupa u dva mjeseca prikupili preko 200 milijuna dolara donacija.

Borba za vlast umjesto borba protiv siromaštva

Točno preko puta crkve od crvene cigle koja se nazire između golih grana drveća, nalazi se jedno zapušteno zemljište. Ograda ispred njega je srušena. Između praznih boca, plastičnog smeća i ostataka odjeće, postavljeni su jeftini šatori. Mnogi su pokriveni dodatnom ceradom za zaštitu od kiše i hladnoće. Tu stalno boravi od 10 do 15 ljudi.

Jessye Gleaton prikuplja novac u svom susjedstvu za kupovinu hrane koju dijeli onima kojima je potrebno. Danas je ovdje. U kutijama od stiropora donio je kruh i meso stanovnicima šatorskog naselja. Oni to sa zahvalnošću uzimaju.

Hoće li glasati za demokrata Warnocka? Za Gleatona to nije pravo pitanje: „Umjesto što ulažu milijune u predizbornu kampanju, zašto ne dođu ovdje i vide kako ljudi stvarno žive. Ovdje je potreban novac, ali to nikoga nije briga. Radi se samo o borbi za vlast." I žali se: „Često imamo osjećaj da se oni gore samo poigravaju s nama."

Demokrati moraju uvjeriti neodlučne

Da bi osvojili većinu u Georgiji, demokrate moraju uvjeriti ljude kao što je Jessye Gleaton, one koji se osjećaju napuštenima od političkih predstavnika.

Jedna od onih koja je pomogla Bidenovoj pobjedi je i Stacey Abrams. Ona je jedna od elektora iz Georgije. Ogroman plakat na kojem je slika Stacey Abram nalazi se na zidovima jedne od kuća u tom povijesnom okrugu, u kojem kao da se ogledaju i problemi kompletne današnje Georgije.

Političarka demokrata zalaže se za radikalno novi kurs, a Carter Crenshaw, bivša simpatizerka republikanaca koja je svojoj stranci okrenula leđa zbog Donalda Trumpa i sudjelovala u kampanji „Republikanci za Joea" (GOP za Joea), objašnjava koji je bio recept za uspjeh Stacey Abrams: „Demokrati moraju shvatiti da mogu zaista rasti samo ako prestanu skretati udesno. Moraju se suočiti sa stvarnim problemima i tako na birališta privući one koji do sada nisu glasali." Crenshaw vjeruje u Stacey Abrams: „Definitivno će jednoga dana biti predsjednica Sjedinjenih Država."

Republikanci prijete

Hoće li ta strategija biti uspješna? Hoće li demokrati ponovo uspjeti da, kao u kampanji za predsjedničke izbore, očigledno ljevičarskim političkim kursom mobiliziraju dovoljan broj ljudi, posebno Afroamerikanaca, i osvojiti većinu za dva svoja kandidata?

Bit će to neizvjesna utrka. Za očekivati je da pouzdanih rezultata navečer 5. siječnja neće biti. Prebrojavanje glasova moglo bi trajati danima.

Ono što se međutim zna je da je Donald Trump pozvao na demonstracije u Washingtonu 6. siječnja. Gradonačelnik glavnog grada SAD-a poziva ljude da iz sigurnosnih razloga ne sudjeluju u tome.

U prosvjednom maršu protiv navodno lažiranih izbora sudjelovat će i senator iz Teksasa Ted Cruz. Priča se da bi on želio biti republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2024. godine. Cruz već́ danas na sav glas mobilizira pristaše Donalda Trumpa. Na sat vremena vožnje odavde, u jednom od dijelova Georgije pretežno naseljenih bijelcima, on je nastupio na izbornom skupu. I masi koja je skandirala prijeteći obećao da, ako oba mjesta u Senatu budu pripala demokratima, „mi nećemo samo tiho nestati u noći".

05.01.2021. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh