« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
DAN SVJESNOSTI

Trošimo previše antibiotika

Velika potrošnja antibiotika je vrlo opasna jer se tako bakterije prilagođavaju antibioticima koji onda ne djeluju tamo gdje bi trebali

Hrvati troše previše antibiotika
Hrvati troše previše antibiotika (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

zdravlje

,

bakterije

,

antibiotici

Hrvatska je među zemljama koja troši puno antibiotika, pa nastaju problemi s rezistentnim bakterijama, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima.

U društvu smo zemalja visokih potrošača antibiotika, a ispred Hrvatske su Grčka, Francuska, Luxemburg, Portugal, Slovačka, Italija i Belgija, upozorila je predsjednica Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike Ariana Tambić Andrašević. Antibiotici su, kako je kazala, dragocjeni lijek, no na žalost troše se tamo gdje ne treba, dok se bakterije prilagođavaju na antibiotike te ne djeluju tamo gdje bi trebali.

>> Jedemo piletinu bogatu antibioticima

Tijekom 2009. zabilježen je blagi pad izvanbolničke potrošnje antibiotika, rekla je dr. Tambić Andrašević dodajući kako dnevno, u prosjeku, na 1.000 hrvatskih građana njih 20 uzima antibiotike. Procjenjuje se da EU godišnje bilježi 25.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih multiplorezistentnim bakterijama.

>> Hrvati su deveta najdeblja nacija u svijetu

Predsjednik Društva za kliničku farmakologiju dr. Igor Francetić naveo je primjer KBC-a Zagreb rekavši da od 40 pacijenata koji trenutno tamo leže na odjelu intenzivne skrbi, njih šest ima infekciju rezistentnim uzročnikom, te mu je time šansa za izlječenje manja.

Otpornost na antibiotike može se zaustaviti jedino njihovom razumnom uporabom, upozoravaju liječnici. Treba smanjiti broj građana koji nerijetko antibiotike koriste kao lijek protiv bolova i temperature. Pacijenti bi također trebali prestati vršiti pritiske na liječnike da im prepisuju antibiotike u slučajevima kada oni uopće ne koriste, jer liječnici nerijetko bezrazložno prepisuju antibiotik. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh