« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Tri najbolje vrste riže na svijetu

Uz uobičajene riže, postoji još mnogo različitih boja, tekstura i veličina riže, a svaka od njih ima svoj specifičan okus i na različite načine koristi zdravlju

Koliko sve vrsta ima...
Koliko sve vrsta ima... (Arhiva)
Više o

riža

,

smeđa riža

,

crna riža

,

vrste riže

Riža nije samo lako dostupna i namirnica prihvatljive cijene, nego ju je relativno lako spraviti na različite načine, a uz to je riža bezglutenska, hranjiva namirnica puna bogata vlaknima.

Postoji mnogo vrsta riže, a najrasprostranjenije su bijela i smeđa riža. Uz njih, postoji još mnogo različitih boja, tekstura i veličina riže, a svaka od njih ima svoj specifičan okus i na različite načine koristi zdravlju.

Real Simple razgovarao je sa stručnjacima o tome od koje vrste riže naš organizam ima najviše koristi za zdravlje.

>> Riža na vašem jelovniku >>

Crna riža - iako ju je nekad teško pronaći, crna riža je broj jedan, nutritivna rock zvijezda, među svim vrstama riže. Bogata je vlaknima i nutrijentima koji snižavaju kolesterol, poboljšavaju probavu i drže kronične bolesti dalje od vas. "Pokazalo se da crna riža, zbog velikog udjela antocijanina, ima najviše antioksidansa od svih vrsta riže", kaže nutricionistica Megan Roosevelt. Ona objašnjava da upravo antocijanin daje crnoj riži njenu specifičnu tamnoljubičastu nijansu. Šalica kuhane crne riže sadrži 10 grama proteina.

>> Crna riža - supernamirnica koju je Zapad previdio >>

Divlja riža - dugozrnata divlja riža koja potječe iz Sjeverne Amerike također je odličan izbor. Baš kao crna riža, i ova je bogata vlaknima, a njena smeđa i crna zrna pomažu u probavi i snižavaju kolesterol. Divlja riža je također bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti i vitaminom C, kaže Roosevelt.

Smeđa riža - sa svojim orašastim okusom i gustom teksturom smeđa riža je opcija koja je uvijek dobra. Bogata je vitaminom B, cinkom i magnezijem. "Smeđa riža je integralna, bogata vlaknima koji pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi i učinit će da se osjećate sitima", objašnava nutricionistica Vikki Petersen. "Smeđa riža pokreće vaš probavni sustav i hrani dobre bakterije u utrobi", kaže Petersen.

>> Smeđa riža štiti vaše srce >>

Sve u svemu, osim obične, bijele riže, očito ima cijela paleta drugih vrsta i okusa, pa isprobavajte dok ne naletite na najbolju za sebe...

21.09.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.09.2021. 16:52
    Smeda isto.dobra
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh