« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 27 dana i 5 sati
VITAMINI

Kako uzimati vitamin D?

Umjesto s vodom, potrebno ga je uzeti uz masti kako bi se pravilno rasporedio i apsorbirao u tijelu

Što treba jesti?
Što treba jesti? (Arhiva)
Više o

vitamin D

Sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/L - 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 do 2000 IJ vitamina D.

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100 posto preporučenog dnevnog unosa, navode preporuke HZJZ-a.

Kao što MindBodyGreen ističe, vitamin D je vitamin topiv u mastima. To znači da se, za razliku od nekih drugih vitamina, ne otapa kad se uzima s vodom. Umjesto toga, potrebno ga je uzeti uz masti kako bi se pravilno rasporedio i apsorbirao u tijelu.

"Uz vitamin D treba konzumirati korisnu mast. To su, primjerice, maslinovo ulje, ulje avokada i lana", navodi Crouch.

Koliko masti konzumirati uz vitamin D? Jedna studija iz 2013. pokazala je da hrana s oko 10 grama masti može biti dovoljna za idealnu apsorpciju vitamina D.

Par kriški dimljenog lososa, mala šaka orašastih plodova ili žlica prirodnog maslaca od oraha pomiješanih u jutarnji smoothie također bi mogli biti jednostavni prijedlozi koji će vam pomoći da to postignete, prenosi Index.

21.09.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh