« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 27 dana
STVARNO?

Trebamo li spavati duže vikendom?

Većina nas odbrojava dane do svakog vikenda, kada malo dulje odrijemamo i nadoknadimo izgubljeni san

To bi mogao biti problem...
To bi mogao biti problem... (Arhiva)
Više o

vikend

,

spavanje

,

duže spavanje

Znamo mi da vi volite malo duže spavati vikendom, nije to novo, no ono što jest je istraživanje koje je pokazalo da čak i 90-minutno ležanje vikendom proizvodi crijevne bakterije koje se povezuju sa srčanim udarima, moždanim udarima i pretilošću. 

Naravno, odavno se znalo da loše prehrambene navike i rad u smjenama mogu ozbiljno narušiti zdravlje, no nova istraživanja otkrivaju kako čak i sitne promjene u rasporedu spavanja mogu imati dubok utjecaj.

Istraživanje provedeno na 934 osobe otkrilo je fascinantne veze između obrasca spavanja i zdravlja. Osobe s nepravilnim obrascima spavanja, čak i uz samo 90 minuta razlike između rasporeda spavanja za radni dan i vikend, pokazale su znatno više markera upale, što ukazuje na lošije zdravstveno stanje.

Sve veći broj dokaza sugerira da sastav mikroba u crijevima igra ključnu ulogu u zdravlju ljudi, utječući na organizam, od probave do rizika od ozbiljnih bolesti.

Studija je identificirala čak 17 vrsta bakterija u crijevima, čije su se razine razlikovale ovisno o konzistentnosti obrasca spavanja. Posebno zabrinjavajući su rezultati vezani za "društveni jet lag", gdje su sudionici imali tendenciju spavanja kasnije vikendom.

Devet od tih bakterija bilo je češće prisutno kod osoba s ovakvim obrascima spavanja, a tri su bile povezane s pretilošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem te višim razinama upale i rizika.

"Znamo da veliki poremećaji u snu, kao što je rad u smjenama, mogu imati dubok utjecaj na vaše zdravlje. Ovo je prva studija koja pokazuje da su čak i male razlike u vremenu spavanja tijekom tjedna povezane s razlikama u vrstama crijevnih bakterija. Neke od ovih asocijacija bile su povezane s razlikama u prehrani, ali naši podaci također ukazuju da bi mogli biti uključeni i drugi, za sada nepoznati faktori", rekao je Wendy Hall s King's College London.

Sve u svemu, loša vijest - trebali bi se uvijek buditi u isto vrijeme, bio vikend ili ne...

06.08.2023. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.08.2023. 09:42
    uvijek 8 sati sna
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh