Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2023. 09:01:00
STVARNO?

Trebamo li spavati duže vikendom?

Većina nas odbrojava dane do svakog vikenda, kada malo dulje odrijemamo i nadoknadimo izgubljeni san

To bi mogao biti problem...
To bi mogao biti problem... (Arhiva)

Znamo mi da vi volite malo duže spavati vikendom, nije to novo, no ono što jest je istraživanje koje je pokazalo da čak i 90-minutno ležanje vikendom proizvodi crijevne bakterije koje se povezuju sa srčanim udarima, moždanim udarima i pretilošću. 

Naravno, odavno se znalo da loše prehrambene navike i rad u smjenama mogu ozbiljno narušiti zdravlje, no nova istraživanja otkrivaju kako čak i sitne promjene u rasporedu spavanja mogu imati dubok utjecaj.

Istraživanje provedeno na 934 osobe otkrilo je fascinantne veze između obrasca spavanja i zdravlja. Osobe s nepravilnim obrascima spavanja, čak i uz samo 90 minuta razlike između rasporeda spavanja za radni dan i vikend, pokazale su znatno više markera upale, što ukazuje na lošije zdravstveno stanje.

Sve veći broj dokaza sugerira da sastav mikroba u crijevima igra ključnu ulogu u zdravlju ljudi, utječući na organizam, od probave do rizika od ozbiljnih bolesti.

Studija je identificirala čak 17 vrsta bakterija u crijevima, čije su se razine razlikovale ovisno o konzistentnosti obrasca spavanja. Posebno zabrinjavajući su rezultati vezani za "društveni jet lag", gdje su sudionici imali tendenciju spavanja kasnije vikendom.

Devet od tih bakterija bilo je češće prisutno kod osoba s ovakvim obrascima spavanja, a tri su bile povezane s pretilošću, lošim kardiometaboličkim zdravljem te višim razinama upale i rizika.

"Znamo da veliki poremećaji u snu, kao što je rad u smjenama, mogu imati dubok utjecaj na vaše zdravlje. Ovo je prva studija koja pokazuje da su čak i male razlike u vremenu spavanja tijekom tjedna povezane s razlikama u vrstama crijevnih bakterija. Neke od ovih asocijacija bile su povezane s razlikama u prehrani, ali naši podaci također ukazuju da bi mogli biti uključeni i drugi, za sada nepoznati faktori", rekao je Wendy Hall s King's College London.

Sve u svemu, loša vijest - trebali bi se uvijek buditi u isto vrijeme, bio vikend ili ne...

06.08.2023. 09:01:00
http://metro-portal.hr/trebamo-li-spavati-duze-vikendom/143346/