« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
DOBRO JE ZNATI

Trebamo li jesti prije ili nakon vježbanja?

Hrana nam nije ni od kakve koristi prije nego što tijelo apsorbira njezine sastojke i pretvori ih u potencijalnu energiju koja nam je potrebna tijekom vježbanja

Ubacite nešto u kljun par sati prije
Ubacite nešto u kljun par sati prije (Pixabay)
Više o

hrana

,

vježbanje

Postoje brojne polemike oko toga je li pametnije jesti prije ili nakon vježbanja.
Važno je jesti prije vježbanja kako bismo se pripremili na fizičku aktivnost, pogotovo ako se bavimo atletskim poslovima. Hrana sadrži energiju potrebnu mišićima kako bi mogli izdržati naporna naprezanja, pogotovo ona dugotrajna, koja traju više od 60 minuta.

Ne većina ljudi ipak ne želi jesti prije vježbanja, od straha da će ih spopasti mučnina, da neće moći vježbati ili da će hranom dodati kalorije koje žele izgubiti.

To je pogrešno shvaćanje. Zapravo se preporučuje jesti nekoliko sati prije vježbanja, i to upravo šećere i ugljikohidrate jer su oni dobri izvori energije koja će našim mišićima itekako dobro doći.

Dakako, treba se razmišljati i o vrsti hrane i vrsti vježbi koje planiramo odraditi, trajanju treninga i cilju - radimo li to iz zdravstvenih, profesionalnih razloga ili kako bismo smršavili.

Potrebno je vrijeme da se hrana razgradi, a hranjive tvari uđu u krvotok i doputuju do mišića. Hrana nam nije ni od kakve koristi prije nego što tijelo apsorbira njezine sastojke i pretvori ih u potencijalnu energiju koja nam je potrebna tijekom vježbanja. Zato, ako namjeravamo jesti prije vježbanja, trebali bismo se najesti barem sat do dva ranije.

Brzina probave i energije koja dolazi iz hrane ovisi o vrsti i količini hrane koju jedemo. Masna hrana, proteini i vlakna dulje se probavljaju, a i mogu uzrokovati osjećaj težine u trbuhu tijekom vježbanja upravo zato što njihovi ostaci ostaju neprobavljeni.

Dakle, kada onda jesti?
Općenito gledano, hrana koju pojedemo prije vježbanja bolje nam sjeda ako se spremamo za vježbe slabijeg intenziteta i za vježbe prilikom kojih postoji nešto što podržava tijelo, poput bicikliranja, za vrijeme kojeg sjedimo.

Zato, ako niste na to naviknuti, bolje je da ne jedete prije treninga koji uključuju plivanje ili trčanje ili neku drugu vježbu jačeg intenziteta. Tijelo ima dovoljno energije da podnese taj napor pa se, u ovim slučajevima, preporučuje jesti nakon treninga.

Ono što nikako, ni u jednom slučaju ne smijete zaboraviti, jest nadomjestiti izgubljenu tekućinu i zaboraviti piti.

Piše: Andrea Holi
08.06.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh