« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
MMMM

Lavanda - čudesni lijek s polja

Lavanda može imati i blagotvorni učinak na anksioznost i insomniju, a pomaže s glavoboljama i probavnim smetnjama

Polja lavande su magičan prizor
Polja lavande su magičan prizor (Arhiva)
Više o

lavanda

,

ljekovitost

,

ulje lavande

Lavanda je biljka koja oduvijek fascinira svojim izgledom i mirisom - vidjeti polje lavande u punom cvatu predivna je slika, a očaravajući miris čest je saveznik mirisnih šampona za tijelo

Nije stoga niti čudo da lavanda ima posebno mjesto u industriji ljepote, a često je koriste i kao sredstvo koje poboljšava čišćenje kože. Lako je dostupna, a njeno se ulje može nabaviti u mnogim drogerijama i ljekarnama. 

Osim u beauty rutini, lavanda nudi bezbroj učinaka dobrih za vaše zdravlje i liječi niz medicinskih pojava. 

Ulje lavande sadrži antiseptička svojstva i liječi manje opekline i ubode. Lavanda može imati i blagotvorni učinak na anksioznost i insomniju, a pomaže s glavoboljama i probavnim smetnjama. 

Mnogi se okreću lavandi zbog gubitka kose. 

Istraživanja su dokazala da se rast kose pospješio za 44 posto nakon sedam mjeseci korištenja lavande u tu svrhu. 

Biljka pomaže u zacijeljivanju rana. Časopis Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine donio je studiju koja uspoređuje djelovanje nekoliko sredstava za zacijeljivanje rana. Grupa tretmana koja je sadržavala lavandino ulje djelovala je bolje od ostalih sredstava. 

Značajno je i lavandino djelovanje na osobe koje se bore s anksioznošću.

Istraživanje s King's College u Londonu pokazalo je djelovanje lavande na anksiozne pacijente kod zubara. Grupa koja je bila izložena mirisu lavande u ordinaciji bila je mnogo smirenija na samom pregledu. 

Slični su rezultati bili i u studiji koja je proučavala utjecaj lavande na predmenstrualne simptome i osjećaje: lavanda je pomogla opustiti žene i umiriti ih. 

Međutim, pazite, jer lavanda ipak nije lijek za sve i ponekad može i značajno odmoći.Ne pomaže kod povraćanja, mučnine, konstipacijom, demencijom, ekcemima i migrenama, stoga je morate pametno konzumirati da bi izvukli njen pun potencijal.

09.06.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh