« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
BUDITE EKOLOŠKI SVJESNIJI

Reciklirajte svoje stare mobitele!

Kada nam mobiteli prestanu biti najbolji prijatelj najčešće budu odbačeni i zaboravljeni po ladicama i kutijama našega stana.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nokia

,

mobiteli

,

CO2

,

ekološka svijest

Velika većina vlasnika mobitela to ne čini svjesno, nažalost nisu upoznati s mogućnostima reciklaže tih malih spravica bez kojih nam je život postao nezamisliv, a često ih mijenjamo s dolaskom novog godišnjeg doba. Mobitele danas posjeduje pola populacije ili gotovo 3 milijarde ljudi.

Nokija je provela istraživanje u koje je uključeno 6.500 ispitanika iz 13 zemalja. Nažalost našu zemlju nisu uključili, no razvijene europske zemlje, ali i Indonezija ili Brazil pokazali su kako u prosjeku ispitanici koriste peti telefon, ali ih je tek 3% svoje stare uređaje dalo na reciklažu.

Istraživanje su proveli uFinskoj, Njemačkoj, Italiji, Rusiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, SAD-u, Nigeriji, Indiji, Kini, Indoneziji i Brazilu.

Rezultati otkrivaju da su ispitanici dosad posjedovali oko pet mobilnih telefona, a tek ih se 3 posto izjasnilo da su stare/korištene telefone dali na recikliranje.

Iako je 74 posto ispitanika navelo kako o tome ni ne razmišljaju, 72 posto ih je recikliranje ipak ocijenilo iznimno važnim za očuvanje okoliša.

Zanimljivost je istraživanja što je gotovo polovica ispitanih kazala kako telefone ne recikliraju jer uopće nisu svjesni takve mogućnosti, dok ih čak 71 posto navodi da niti ne znaju gdje bi to mogli učiniti.

Jedna četvrtina ispitanih navela je da stare mobilne telefone proslijeđuje drugim članovima obitelji ili prijateljima, dok ih 16 posto korištene uređaje prodaje.

CO2Reciklažom barem jednog uređaja kojeg smo koristili smanjili bismo emisiju plinovu koju proizvede 4 milijuna automobila.

Dodaju i da se 65 do 80 posto materijala iz mobitela može reciklirati i upotrijebiti za nešto drugo, od solarne energije i prometnica do novih proizvoda poput posuđa, zubnih plombi, muzičkih instrumenata i drugog. Kada bi svaki korisnik reklicirao jedan uređaj radilo bi se o 240 tisuća tona sirovog materijala. (METRO)

09.07.2008. 14:02:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ttina
  10.07.2008. 09:57
  hmm još da ste nam napisali gdje možemo reciklirati mobitele... ak tko zna nek please napiše, inače ću morat zvat ministarstvo za zaštitu okoliša :) imam bar 2 komada za reciklažu...
 2. avatar
  henrieta
  10.07.2008. 10:45
  baš sam htjela napisati da nam kažu gdje ih možemo reciklirati...vidim, i tina to napisala...pa jesu likovi, smao prevedu članak...
 3. avatar
  ancy
  10.07.2008. 14:30
  Nikia inače sakuplja stare mobitele, pa vjerujem da možte kontaktirati njihovo zastupstvo, ako si član T-Mobilea kontaktiraš zelena.pitanja@t-mobile.hr. Oni prikupljaju mobače.
  Ako ste jako inventivni možete ih sami rastaviti i plastiku staviti u plastični spremnik, baterijicu također u za to predviđen spremnik, a ostatak rastavljajte, ako vam se da, ali dućani koji su vam prodali uređaje većinom ih moraju i zbrinuti. U svakom slučaju možete ih uvijek odnijeti u vaše najbliže reciklažno dvorište.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh