« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 21 dan
SAVJETI

Treba li popodne ubit' oko pola sata? O da...

Kada završite sa svojim svakodnevnim obavezama, legnite na kauč i odrijemajte pola sata - to može imati mnoge benefite za vas

Samo malo...
Samo malo... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

popodnevni odmor

,

spavanje popodne

Spavate li popodne? Nije to loše ponekad, dođete kući, ručate i sve po redu i onda se uvalite malo, tek toliko... jer vam se oči sklapaju same.

E, baš je to najbolje, kažu stručnjaci, jer će vas takav kratak san od pola sata razbuditi kako treba, a uz to vam poboljšati raspoloženje i, što je možda još i važnije - vaše pamćenje.

Naime, novo je istraživanje otkrilo da drijemanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite. Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može donijeti mnoge benefite. Studija Nacionalnog sveučilišta u Singapuru također otkriva da čak i kraće drijemanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja - proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale odrijemati 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mjereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se usporedile dugotrajne prednosti različitih drijemanja. Sva trajanja drijemanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

Drijemanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite izbjeći takozvanu 'tromost sna' - onaj čudan osjećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate tko ste, što ili gdje ste. Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

Dr. Ruth Leong, znanstvena suradnica iz Centra za spavanje i kogniciju na Medicinskom fakultetu Yong Loo Lin rekla je: „Mnogi znaju prednosti drijemanja, ali pritisak da se optimizira vrijeme u radnom danu za neke predstavlja ograničenja u pogledu praktičnosti redovitog drijemanja. Iako nije pronađeno jasno 'pobjedničko' trajanje drijemanja, čini se da drijemanje od 30 minuta ima najbolji balans izvedivosti i koristi"

12.06.2023. 18:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.06.2023. 20:00
    bolje ne
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh