« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
SAVJETI

Treba li piti jabučni ocat?

Ako odlučite dodati ocat u svoju prehranu, Johnson preporučuje da to bude jedna žlica octa, koju dodate u punu čašu vode

Dobar je, dobar...
Dobar je, dobar... (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

jabučni ocat

Mnogo istraživanja o povezanosti octa i gubitka kilograma radi se na životinjama, uglavnom miševima i štakorima. Studije pokazuju da octena kiselina, glavna komponenta jabučnog octa, može smanjiti akumulaciju tjelesne masti i metaboličke poremećaje kod pretilih štakora. Ali naravno, miševi nisu muškarci, a štakori nisu žene, tako da ovi nalazi pokazuju malo.

Studije na ljudima bile su male, što ograničava njihovu validnost.

Najpoznatije istraživanje na ovu temu je rađeno 2009. godine i uključivao je 175 gojaznih japanskih ispitanika, starosti od 25 do 60 godina, koji su podijeljeni u tri grupe.

Tokom perioda od 12 tjedana, grupe su svakodnevno konzumirale napitak sa jednom žlicom octa, dvije žlice octa ili bez octa. Na kraju tri mjeseca, oni koji su konzumirali bilo kakvu količinu octa imali su manju tjelesnu težinu, manje visceralne masti, manji obujam struka i niži nivo triglicerida od placebo grupe koja nije pila ocat.

Većina dijeta daje bolji rezultat od jabučnog octa

Međutim, oni koji su pili ocat izgubili su samo jedan do dva kilogram više od placebo grupe. Većina dijeta daje mnogo bolji rezultat.

Nutricionistkinja Carol Johnson proučava efekte octene kiseline na razinu glukoze u krvi dijabetičara od 2004. Primijetila je da zaista utječe na kontrolu šećera u krvi, i to najviše kod predijabetičara.

Ako odlučite dodati ocat u svoju prehranu, Johnson preporučuje da to bude jedna žlica octa, koju dodate u punu čašu vode. Pravilno razblaživanje octa je ključno. U suprotnom može oštetiti zube, grlo i sluznicu želuca.

Nutricionistica ne vidi ništa loše u upotrebi octa za kontrolu šećera u krvi nakon obroka. Ovaj ocat je i dio mediteranske dijete, povezane sa zdravljem srca i drugim prednostima.

"Čak i kod zdravih ljudi, porast šećera u krvi poslije obroka je faktor rizika za srčane bolesti, tako da po mom mišljenju svi trebaju iskoristiti blagodati koje ocat može pružiti. Ono što bih preporučila je dodavanje octa jelima kao začin, jer ne sadrži kalorije", kaže Johnson za CNN.

30.03.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh