« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Trčati treba - prirodno

Ispostavilo se kako su i iskusni i neiskusni trkači najefikasniji kada trče svojim prirodnim korakom, bez posebnog napora i truda

Kako treba trčati
Kako treba trčati (Arhiva)
Više o

savjeti

,

trčanje

Trčanje je najjednostavnija aktivnost koju može raditi svatko s malo dobre volje i dobrim zdravljem, no u zadnje su vrijeme postali popularni treninzi trčanja i mali milijun savjeta kako to raditi ispravno, no dva stručnjaka - trener i trkač Ian Hunter te američki olimpijac Jarred Ward, inače obojica profesori na Sveučilištu Brigham i stručnjaci za trčanje, poručuju trkačima kako je najučinkovitije trčati svojim prirodnim korakom.

Dopustite da se trčanje dogodi. Ne treba vam trening da naučite trčati. Vaše tijelo je vaš najbolji trener za duljinu koraka', tvrdi jedan od autora studije i sam iskusni trkač

Studija koju su proveli na 33 trkača, među kojima je bilo 19 profesionalaca i 14 rekreativaca, pokazala je kako je najefikasnije trčati prirodnim tempom. Ispitanci su zamoljeni da 20 minuta trče na pokretnoj traci pri čemu su koristili pet različitih brzina koraka. Dok su trčali nosili su maske koje su mjerile potrošnju kisika, a metronom je broji korake.

Ispostavilo se kako su i iskusni i neiskusni trkači najefikasniji kada trče svojim prirodnim korakom.

"Mnogi ljudi zagovaraju različite optimalne oblike trčanja, ali ova studija pokazuje da čak i trkači početnici, koji još nisu savladali tehniku, trebaju trčati svojim prirodnim korakom. Kretati se prirodno", kazao je Ward te dodao svima koji vole trčati: "Uživajte u trčanju i ne opterećujte se time kako izgledate i kakva vam j e tehnika".

"Dopustite da se trčanje dogodi. Ne treba vam trening da naučite trčati. Vaše tijelo je vaš najbolji trener za duljinu koraka", zaključio je Hunter. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu International Journal of Exercise Science. 

01.08.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh