« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
luka mišetić:

Tražimo zaštitu integriteta obrane generala Gotovine

Danas ćemo pred sudskim vijećem objasniti grubo kršenje osnovnih prava generala Gotovine, kaže Mišetić

(Marko Miščević/Cropix)
Više o

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Luka Mišetić

,

Serge Brammertz

,

Gotovinina obrana

Obrana generala Ante Gotovine danas će od Haaškog suda, nakon jučerašnje akcije hrvatske policije u kojoj su oduzeti materijali za obranu hrvatskog generala, zatražiti zaštitu integriteta obrane, a ukoliko sud takve mjere ne izrekne njegovi branitelji više neće sudjelovati u haaškom sudskom postupku, najavio je branitelj generala Gotovine Luka Mišetić.

"Danas pred sudskim vijećem iznijet ćemo cijeli problem i ukoliko ne dobijemo konkretnu zaštitu sudskog vijeća s konkretnim mjerama onda obrana generala Gotovine ne može i neće sudjelovati u postupku u Haagu. Dakle, nije štrajk za sada jer ipak ćemo se danas mi kao odvjetnici pojaviti pred sudskim vijećem, objasniti grubo kršenje osnovnih prava generala Gotovine i tražiti hitne mjere sudskog vijeća", kazao je Mišetić u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Redovno ročište u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" danas je u poslijepodnevnom terminu.

Mišetić objašnjava da je razlog najavljenog zahtjeva obrane generala Gotovine "u tome da svaki optuženik u svim demokratskim sustavima pa tako i pred Haaškim sudom ima pravo na obranu, na zaštićenu komunikaciju sa svojim odvjetnicima i između njegovih odvjetnika".

"To je sve zaštićeno i statutom Haaškog suda i pravilima i presedanima", ističe Mišetić.

On ocjenjuje da su jučerašnjim oduzimanjem službenih računala obrane generala Gotovine u Hrvatskoj svi podaci obrane, koji su nalogom Haaškog suda zaštićeni i ne bi smjeli biti u posjedu hrvatske vlade - sada u rukama Hrvatske.

"Sve to sada RH ima mimo pravila Haaškog suda. Jedan grubi način pristupa, zakon sile, umjesto vladavine prava i zakona", kaže Mišetić poručujući da se u totalitarnim sustavima ovakvo nešto može dogoditi da tužitelj bez sudskog naloga prisluškuje i pretražuje, uhiti članove suprotne strane u procesu.

Mišetić je kazao i da obrana ima osnovanu sumnju da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz stoji iza jučerašnje akcije te poručuje da, ukoliko je haaški tužitelj Brammertz ovo naredio, onda je to grubi prekršaj odvjetničkog kodeksa.

"Sigurno je da hrvatska vlada mora snositi odgovornost za to. Ponavljam, ako i gospodin Brammertz stoji iza toga onda su po svim presedanima moguće sankcije za takvo postupanje od strane jednog tužitelja zaista dramatične'', rekao je Mišetić.

Branitelj generala Gotovine kaže da je Brammertz, ako je imao osnovanu sumnju da je neko počinio kazneno djelo unutar tima generala Gotovine, trebao tražiti nalog sudskog vijeća.

10.12.2009. 12:20:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Miroslav kržak
    10.12.2009. 16:03
    Kasno Marko na Kosovo stiže! G. Mišetić je već odavno trebao primijetiti da taktike pokojnog Slobodana Miloševića, te živih Šešelja i Karadžića pogađaju u Ahilovu petu Haaškog suda, ali on je to ignorirao, jer se bojao da će ostati bez angažmana kao branitelj generala Gotovine. Sada, kad je voda došla do njegova grla, on pristaje na jednaku taktiku, ali sada je možda već za to kasno. Naime, Miloševićev slučaj je riješen njegovom smrću (bilo da je do nje došlo na prirodan način, bilo zbog amaterskog doziranja lijekova, bilo da mu je netko zainteresiran u tome pomogao, a teoretski nije isključena ni mogućnost da je on i danas živ!?), dok je kod Karadžića Sud sam postavio branitelja za slučaj da Karadžić i dalje bude odbijao prisustvovati raspravama. Dakle, g. Mišetić se mnogo ranije na ovo trebao pripremiti te ranije dogovoriti s hrvatskom Vladom upućivanje zahtjeva Sudu za raspravu o topničkim dnevnicima i to isključivo kao raspravi o pravnoj neracionalnosti i apsurdu, da se, naime, nešto dokazano na licu mjesta - odmah po završetku Oluje, pokušava naknadno dokazivati ili čak oboriti pisanim dokumentima napisanim prije - što nikako ne može biti dokaz - ili u tijeku samog granatiranja Knina i drugih mjesta u Krajini, što može biti dokaz samo ako se slaže sa snimkom stanja poslije Oluje, ali je tada takav dokaz neracionalan i, u osnovi, suvišan. Ovako, ako i general Gotovina odbije prisustvovati raspravama, on se mora pripremiti na jednaku odluku Suda kao u slučaju Karadžića i ostati u igri - nakon što Sud imenuje branitelja(e) po službenoj dužnosti - kao pravni savjetnik generala Gotovine, kakve savjetnike obilato koristi i Karadžić koji se formalno "brani sam".
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh