Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 12:20:11
luka mišetić:

Tražimo zaštitu integriteta obrane generala Gotovine

Danas ćemo pred sudskim vijećem objasniti grubo kršenje osnovnih prava generala Gotovine, kaže Mišetić

(Marko Miščević/Cropix)

Obrana generala Ante Gotovine danas će od Haaškog suda, nakon jučerašnje akcije hrvatske policije u kojoj su oduzeti materijali za obranu hrvatskog generala, zatražiti zaštitu integriteta obrane, a ukoliko sud takve mjere ne izrekne njegovi branitelji više neće sudjelovati u haaškom sudskom postupku, najavio je branitelj generala Gotovine Luka Mišetić.

"Danas pred sudskim vijećem iznijet ćemo cijeli problem i ukoliko ne dobijemo konkretnu zaštitu sudskog vijeća s konkretnim mjerama onda obrana generala Gotovine ne može i neće sudjelovati u postupku u Haagu. Dakle, nije štrajk za sada jer ipak ćemo se danas mi kao odvjetnici pojaviti pred sudskim vijećem, objasniti grubo kršenje osnovnih prava generala Gotovine i tražiti hitne mjere sudskog vijeća", kazao je Mišetić u telefonskom razgovoru iz Haaga.

Redovno ročište u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" danas je u poslijepodnevnom terminu.

Mišetić objašnjava da je razlog najavljenog zahtjeva obrane generala Gotovine "u tome da svaki optuženik u svim demokratskim sustavima pa tako i pred Haaškim sudom ima pravo na obranu, na zaštićenu komunikaciju sa svojim odvjetnicima i između njegovih odvjetnika".

"To je sve zaštićeno i statutom Haaškog suda i pravilima i presedanima", ističe Mišetić.

On ocjenjuje da su jučerašnjim oduzimanjem službenih računala obrane generala Gotovine u Hrvatskoj svi podaci obrane, koji su nalogom Haaškog suda zaštićeni i ne bi smjeli biti u posjedu hrvatske vlade - sada u rukama Hrvatske.

"Sve to sada RH ima mimo pravila Haaškog suda. Jedan grubi način pristupa, zakon sile, umjesto vladavine prava i zakona", kaže Mišetić poručujući da se u totalitarnim sustavima ovakvo nešto može dogoditi da tužitelj bez sudskog naloga prisluškuje i pretražuje, uhiti članove suprotne strane u procesu.

Mišetić je kazao i da obrana ima osnovanu sumnju da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz stoji iza jučerašnje akcije te poručuje da, ukoliko je haaški tužitelj Brammertz ovo naredio, onda je to grubi prekršaj odvjetničkog kodeksa.

"Sigurno je da hrvatska vlada mora snositi odgovornost za to. Ponavljam, ako i gospodin Brammertz stoji iza toga onda su po svim presedanima moguće sankcije za takvo postupanje od strane jednog tužitelja zaista dramatične'', rekao je Mišetić.

Branitelj generala Gotovine kaže da je Brammertz, ako je imao osnovanu sumnju da je neko počinio kazneno djelo unutar tima generala Gotovine, trebao tražiti nalog sudskog vijeća.

10.12.2009. 12:20:11
http://metro-portal.hr/trazimo-zastitu-integriteta-obrane-generala-gotovine/28265/