« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NESUĐENA VENECIJA

Tko je kriv što se hrvatski ploveći paviljon raspao?

Autorska skupina arhitekata opisuje tijek nastanka plovećeg paviljona za Venecijanski bijenale i tvrdi da razina izvedbe nema veze s nezgodom

ploveći paviljon
ploveći paviljon (Goran Šebelić/Cropix)
Više o

Venecijanski biennale

,

tragedija u Norveškoj

,

sissy spacek

Oštećeni hrvatski ploveći paviljon "Brod" nakon odlaska iz Venecije ušao je u hrvatske teritorijalne vode, a plovidba dosad nije izazvala novu štetu, izjavio je danas izbornik autorske skupine arhitekata za hrvatski nastup na 12. Venecijanskom bijenalu Leo Modrčin.

Modrčin navodi da paviljon vuče tegljač tvrtke "Jadranski pomorski servis" te da je odredište brodogradilište "Kraljevica". Tu će se analizirati oštećenja i izraditi sanacijski planovi. O pojedinostima će se moći izvijestiti kad se prikupe svi potrebni podatci i donesu planovi popravka.

Kako je istaknuto u priopćenju, brodogradilište "Kraljevica" je "unatoč nekim krivim interpetacijama svoje uloge u projektu velikodušno prihvatilo da se paviljon nakon nezgode pregleda i popravi". Ono je od početka projekta nesuzdržano davalo potporu koja je uključivala privez i prostor za rad, uporabu dizalica, infratrukture i energije. Radove na teglenici su izveli nezavisni izvođač i kooperant brodogradilišta kojeg je izravno angažirala autorska skupina.

Po prvim znacima jasno je da razina izvedbe nema veze s ishodom nezgode. Projekt i dalje podupire velik dio struke u Hrvatskoj i neki od najistaknutijih stvaralaca i kritičara u svijetu, navodi Modrčin.

Putem Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) medijima je upućena i izjava autorskog tima arhitekata. U njoj se navodi da se službeni nastup Hrvatske na Venecijanskom bijenalu održava u za to predviđenom prostoru u Arsenalu, a izložba će trajati do zatvaranja bijenala. Uz instalaciju, koja detaljno ilustrira ploveći paviljon projektom, fotografijama i filmovima, dijeli se i knjiga koja dokumentira taj proces. Tijekom priprema i osmišljavanja izložbe izbornik ovogodišnjeg nastupa pokušao se s upravom bijenala dogovoriti o izlaganju i dovozu plovećeg paviljona u okviru službenog postava, ali dogovor nije postignut.

Hrvatski ploveći paviljon izrađen je u kraljevičkom brodogradilištu bez obzira na neizvjesnost odlaska u Veneciju. Njegova vrijednost iznosila je trećinu novca predviđenog za nastup, a autori su se odrekli honorara u korist njegove izradbe, ističe autorska skupina.

>> Sramota - raspao se hrvatski ploveći paviljon za 12. bijenale

U izjavi se navodi da je za konstrukciju izrađen ovjeren statički račun koji definira mjerila konstrukcije u mirnom i plovećem stanju, a ovlaštena osoba je izradila proračun stabiliziranja teglenice s teretom. Tvrdi se i da je pokusnom vožnjom ispitana i potvrđena stabilnost, a tegljenje i osiguranje teglenice s paviljonom povjereno je ovlaštenoj tvrtki. Paviljon je trebao biti u Veneciji na komercijalnom vezu na rivi na dan otvorenja kao bonus cjelokupnom nastupu, koji je mogao ponoviti oduševljenje izazvano u Rijeci. Paviljon je oštećen tijekom prijevoza do Venecije pa je autorski tim odlučio da se oštećeni paviljon ne izloži.

ploveći paviljon

''Svojim projektom i svim njegovim formatima (realizirani paviljon, izložbena instalacija s nacrtima, fotografije i film, posteri, knjiga i web stranica) strastveno smo željeli afirmirati i ilustrirati zamisao o plovećem paviljonu koji hrvatski postav svake godine odnosi preko mora na Venecijanski bijenale", naglasila je autorska skupina te zaključila da želi oštećeni paviljon popraviti, predstaviti u Veneciji, a nakon zatvaranja bijenala predati riječkom MMSU i izložiti u Rijeci.

Za sutra je najavljena konferencija za novinare o toj temi predstavnika MMSU-a, izbornika i članova autorskog tima u MMSU. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 14:17:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh