« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VENECIJA

Sramota - raspao se hrvatski ploveći paviljon za 12. bijenale

VIDEO - Brod-paviljon koji nas je trebao predstavljati na 12. venecijanskom bijenaleu nije preživio put u Veneciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zeljko Sop/CROPIX)
Više o

arhitektura

,

bijenale

,

Venecijanski biennale

,

sissy spacek

Hrvatski ploveći paviljon, projekt petnaest hrvatskih arhitekata za međunarodnu izložbu arhitekture, 12. venecijanski bijenale, oštećen je i raspao se tijekom plovidbe Jadranom i nije uopće pristao na venecijansku rivu.

U subotu ujutro u osam sati teglenica je došla do ulaza u venecijansku luku, ali kada su organizatori hrvatskog predstavljanja na čelu s arhitektom i izbornikom Leom Modrčinom vidjeli da je oštećena, odlučili su da ploveći paviljon vratiti u Rijeku.

"Do oštećenja je došlo za vrijeme plovidbe Jadranom i shvatili smo da se ne možemo s takvim oštećenim paviljonom predstaviti pred venecijanskom publikom", kazao je za Hinu arhitekt Leo Modrčin. Teglenica je isplovila iz riječke luke u petak u podne i plovila je vučena remorkerom Jadranskog pomorskog servisa preko Jadrana.

Usprkos tomu što je more bilo mirno, a vremenske okolnosti dobre, teglenica je oštećena i ploveći paviljon naprosto se raspao. "Za sada nemamo plan što će dalje biti s plovećim paviljonom. Samo smo odlučili da se vrati u Rijeku i popravi", kaže izbornik Modrčin.

Do sada je preko You Tubea snimku putovanja hrvatskog plovećeg paviljona vidjelo 18.000 gledatelja. Usprkos raspadu plovećeg paviljona u Veneciji će se u subotu održati otvorenje hrvatske izložbe na Arsenalu, na kojoj će publika moći vidjeti dokumentaciju nastanka hrvatskog izloška.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 14:26:02
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vogon
    29.08.2010. 16:38
    Kakva sramota za struku arhitekture i brodogranje jedne pomorske zemlje. Tko ce platiti troskove? Tko ce odgovarati strucno i materijalno?
  2. avatar
    vogon
    29.08.2010. 17:07
    Sramota velika za hrvatsku arhitekturu i brodogradnju. Nevidjena nebriga, nestrucnost jedne pomorske zemlje. Uostalom, vec u zacetku je vrlo glupa i sasvim neinventivna ideja teglenice na moru. Zasto jadni porezni obveznici moraju sve te gluposti skupo placati?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh