« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KORISNA AKTIVNOST

Tjelesni odgoj klincima popravlja ocjene

Djeca koja su svakodnevna fizički aktivna imaju bolji prosjek ocjena od vršnjaka koji se sporadično bave sportovima

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

zdravlje

,

škola

,

uspjeh u školi

,

bolje ocjene

,

tjelesni odgoj

Kada ste zadnji puta vidjeli klince kako se igraju lovice ili skrivača, da dečki igraju nogomet na livadi s majicama kako stativama, a djevojčice preskaču elastičnu gumu, popularni gumi-gumi? Kako izbor računalnih igara raste, tako fizička aktivnost djece opada i zbog toga je tjelesni odgoj u školama vrlo važan.   

Iako bi se u školama trebalo ukinuti ocjenjivanje fizičke sposobnosti djece, no onda se postavlja pitanje kako motivirati klince da budu aktivni i da daju sve od sebe, fond sati tjelesnog odgoja ne bi se smio nikako smanjiti. Dapače, tjelesni bi trebao biti na rasporedu svaki dan, ne samo zbog zdravlja tijela, već i zbog samog uspjeha u školi.

Naime, mala, ali dugogodišnja studija švedskih znanstvenika otkrila je da svakodnevna fizička aktivnost popravlja ocijene.

Znanstvenici sa sveučilišta Malmo podijelili su 200 klinaca u dvije grupe (jedni su imali tjelesni odgoj pet puta tjedno, dok su drugi imali normalnu, od ministarstva propisanu satnicu od dva sata tjedno) te su pratili njihov uspjeh u školi od prvog, pa sve do devetog razreda.

Rezultati su pokazali kako je 96 posto školaraca iz aktivne grupe ostvario prosjek ocjena koji je dovoljan za upis u viši razred, dok je iz kontrolne skupine  isti uspjeh ostvarilo 89 posto klinaca. Dječaci iz aktivne grupe imali su značajno bolje ocijene iz švedskog, engleskog, matematike i tjelesnog odgoja od vršnjaka iz kontrolne skupine.

"Satnica tjelesni odgoja u Švedskog je smanjena s tri na dva sata tjedno. Mi smo znanstveno potvrdili kako dnevna fizička aktivnost ne samo da popravlja motoričke sposobnosti, već i uspjeh u školi", rekao je dr. Ingegerd Ericsson, voditelj studije.            

29.05.2012. 13:11:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh