« Život
objavljeno prije 12 godina
STUDIJA

Žene ne žele macho muškarce, već skrbnike

Evolucijski gledano, ženama je u genima zapisano ne da traže snažne partnere, već muškarce koji će se brinuti o njima

Fotografija vijesti
Više o

seks

,

muškarci i žene

,

ljubavna veza

,

evolucija

,

obitelj

Iako će samopouzdani alfa muškarci možda osvojiti brojna srca, kada je riječ o osnivanju obitelji oni jednostavno ne mogu konkurirati slabijim, neuglednijim momcima koji su dobri skrbnici, a za sve je kriva evolucija.

Naime, pošto je uvriježeno mišljenje da su naši preci imali društvenu strukturu sličnu onoj koja vlada među primatima - mužjaci se međusobno bore za pravo na parenje - američki znanstvenici pokušali su otkriti razloge koji su doveli do današnje moderne obitelji s dva roditelja.

Evolucijski biolozi sa sveučilišta Tennesee otkrili su da je do „seksualne revolucije" došlo kada su niže rangirani muškarci bez ikakvih šansi da pobjede u dvoboju sa suparnicima odlučili svoju snagu utrošiti na pronalaženje hrane i skrb.

Njihova produktivnost i trud se isplatio jer su tadašnje žene uvidjele da su takvi muškarci bolji, sigurniji izbor za brigu o njima i budućim potomcima.

Znanstvenici su svoju teoriju evolucije stvaranja veza između muškaraca i žena potkrijepili matematičkim modelom koji pokazuje da je ljepši spol zaslužan za izgled današnje obitelji. Drugim riječima, da žene nisu odabrale sigurnost i vjernost muškarci bi se i dan danas tukli za naklonost dama.        

Studija je objavljena u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

29.05.2012. 10:29:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh