« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DO 15. RUJNA

Tjedan cjeloživotnog učenja za borbu protiv siromaštva

Pod sloganom "Uključimo s(v)e!" Tjedan cjeloživotnog učenja promiče uključivanje građana u sustav obrazovanja bez obzira na dob

Tjedan cjeloživotnog učenja
Tjedan cjeloživotnog učenja (Nina Đurđević/Cropix)
Više o

Damir Kuštrak

,

Radovan Fuchs

,

rođeni 23. kolovoza

,

Ketih Moon

,

River Phoenix

Tjedan cjeloživotnog učenja otvoren je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, čime su započele aktivnosti kojima će se do 15. rujna diljem Hrvatske promicati važnost znanja u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Pod sloganom "Uključimo s(v)e!", u obilježavanje Tjedna ove se godine uključilo više od 300 institucija s oko 150 prijavljenih programa kojima će se motivirati građane da se, bez obzira na dob, uključe u sustav cjeloživotnog obrazovanja i tako poboljšaju svoje osobne kompetencije i zapošljivost na suvremenom tržištu rada.

>> 90-godišnjak iz Idaha upisao fakultet

Istraživanja pokazuju da se prošle godine u projekte cjeloživotnog obrazovanja u Hrvatskoj uključilo 2,3 posto odraslog stanovništva od 25 do 64 godine. Riječ je o podacima koji nas ne mogu zadovoljiti, s obzirom na to da 50 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima manje od četiri razreda srednje škole, ustvrdio je na svečanom otvaranju Tjedna predsjednik Vijeća za obrazovanje odraslih Damir Kuštrak.

"Iz državnog proračuna u svrhu cjeloživotnog obrazovanja odvaja se 84 milijuna kuna. Polovina tog novca odlazi u javni sektor i služi za zaposlene u tom sektoru", ustvrdio je Kuštrak, istaknuvši da si 60 posto odraslih sami plaćaju obrazovanje.

Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuo je kako u Vladi postoji svijest o potrebi ulaganja u obrazovanje odraslih, te da se nastoji što više novca iz proračuna odvojiti u tu svrhu.

"Finacijske prilike možda nam ne omogućavaju da iz proračuna ulažemo onoliko koliko je potrebno, ali klima se mijenja i svijest o potrebi obrazovanja prodire u sve segmente društva", rekao je Fuchs.

Podsjetivši kako su Tjedan cjeloživotnog učenja i Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna, dio mjera Programa gospodarskog oporavka hrvatske Vlade, istaknuo je kako formalno obrazovanje više ne završava preuzimanjem svjedodžbe ili diplome.

Nakon otvorenja Tjedna, ministar je, na novinarsko pitanje, komentirao podatak iz 2001. o 1,8 posto nepismenih u RH, rekavši da se to sada popravlja, ali i da se u tome ne razlikujemo od većine ostalih europskih zemalja.

>> Kakvo obrazovanje trebamo za budućnost?

U pogledu koncepta obvezne srednje škole, kazao je da Ministarstvo želi zadržati djecu u školi do 16. godine. "Zadržavanje djece u školi do te godine standard je koji vrijedi u gotovo svim zemljama EU, i upravo zbog toga želimo da se opće obrazovanje protegne i na prve dvije godine srednje škole", rekao je Fuchs.

Četvrti tjedan cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj i ove godine organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Vijeća za obrazovanje odraslih. Obilježavanje Tjedna u Hrvatskoj poklapa se s Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti, koju je proglasio Europski parlament u listopadu 2008. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 16:49:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh