« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HRVATSKE ŠUME

Darko Beuk mjesec dana u istražnom zatvoru

Bivši HDZ-ov direktor Hrvatskih šuma osumnjičen je u vezi afere s tvrtkom Fimi media, a istražni zatvor produžen je i uhićenima u akciji Offside

Darko Beuk
Darko Beuk (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

namještanje utakmica

,

istražni zatvor

,

torta Valentinovo

,

prekuhana tjestenina

Darko Beuk, član uprave i bivši direktor Hrvatskih šuma, osumničen da je na poticaj vlasnice agencije "Fimi media" Nevenke Jurak zloupotrijebio položaj i ovlasti, barem mjesec dana ostaje u istražnom zatvoru. Sudac istrage Zdenko Posavec mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, potvrdio je Beukov odvjetnik Mate Matić.

Dodao je da je sudac prihvatio prijedlog zamjenice ravnatelja USKOK-a, iako u tom trenutku nije imao saznanja o detaljima spisa koji bi bili nužni za donošenje odluke. Pojasnio je da je Beuk u USKOK-u iznio dvosatnu obranu, u kojoj je negirao sve za što ga se tereti, ali da je sudac s njegovim iscrpnim iskazom dobio neposredno prije nego što je doveden na sud, pa Matić tvrdi da sudac nije mogao biti upoznat sa sadržajem.

Neslužbeno se doznaje da je predmet USKOK-ove istrage izbjegavanje postupka javne nabave koji je, po zakonu, obvezan za sve poslove iznad 200 tisuća kuna.

Tvrtka "Fimi media" za Hrvatske je šume izrađivala rokovnike i kalendare od 2006. do 2008., kada je Beuk bio na čelu te državne tvrtke. USKOK-ovim istražiteljima navodno je potvrdio da je Nevenka Jurak zbog poslova s rokovnicima i kalendarima dolazila u Hrvatske šume, ali da joj on nije pogodovao već ju je samo uputio u nadležnu službu.

Po pisanju medija, Beuk, član HDZ-ova vukovarsko-srijemskoga Županijskog odbora, u sklopu predistrage o "Fimi mediji", ispitan je još početkom godine, a krajem 2009. USKOK i Državno odvjetništvo počeli su istraživati Hrvatske šume zbog sumnji na nezakonitost u javnoj nabavi i poslovanje tvrtke 2005. i 2006.

Akteri namještanja utakmica još tri mjeseca u zatvoru

Trojica organizatora namještanja nogometnih utakmica uhićenih u akciji "Offside" ostat će još tri mjeseca u istražnom zatvoru, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu. Sudac istrage Ratko Šćekić je pritvor odredio Vinku Šaki, Dinu Laliču i Admiru Suljiču koji su navodno po namještenoj utakmici na kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura.

Priduljenje pritvora za Šaku USKOK je zatražio zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a za Laliča i Suljića i zbog opasnosti od bijega, budući su obojica slovenski državljani.

akcija Offside

Akciju "Offside" policija je počela potkraj prošle godine na temelju podataka njemačke policije. Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.

Navodno su namještene utakmice Croatia Sesvete sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene pošto je Croatia Sesvete izgubila izglede za ostanak u prvoj ligi, a prijeporne su i utakmice Slavena Belupa i Zadra te Hajduka i Međimurja.

Neslužbeno se doznaje da bi istraga u ovom postupku mogla biti okončana do studenog kada bi USKOK mogao podnijeti optužnicu. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 17:29:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh