« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SAMO TRI GRAMA

Tinejdžeri, smanjite unos soli i budite zdravi u odrasloj dobi

Najgora hrana po sastavu soli je tinejdžerima omiljena pizza, ali manje soli znači manje srčanih bolesti i moždanih udara kad odrastu

Najgora hrana po sastavu soli je pizza
Najgora hrana po sastavu soli je pizza (DeviantArt)
Više o

zdrava prehrana

,

tinejdžeri

,

zdravlje srca

,

sol

,

srčane bolesti

Kad bi tinejdžeri smanjili svakodnevan unos soli za tri grama, znatno bi smanjili i opasnost od srčanih bolesti i moždanih udara u odrasloj dobi, objavili su američki znanstvenici.

Po njihovim istraživanjima, smanjenje unosa soli u mladoj dobi smanjuje opasnost od visokog tlaka za 30 do 43 posto u odrasloj dobi. Ostale blagodati manjeg unosa soli u tinejdžerskoj dobi uključuju sedam do 12 posto manje krvožilnih bolesti u ljudi starijih od 50 godina, osam do 14 posto manje srčanih udara i pet do osam posto manje moždanih udara.

>> Pretili tinejdžeri lakše će oboljeti od poremećaja apneje u snu

Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje unosa soli na 1,5 grama na dan. Tinejdžeri na dan uzmu najviše soli od svih dobnih skupina, čak 3,8 grama. Prema podacima američkoga državnog centra za zdravstvenu statistiku, mladi najviše soli unose jedući gotove industrijske proizvode, a najgora hrana po sastavu soli je pizza.

"Glavnina soli koju unesemo nije iz naših kućnih soljenka, već iz gotovih proizvoda", istaknula je profesorica medicine i epidemiologije Kirsten Bibbins-Domingo s kalifornijskog sveučilišta, glavna autorica studije. (hina/metro-portal)

15.11.2010. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh