« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Tibetanci u Indiji i Nepalu prosvjeduju protiv Olimpijade

Prosvjedi su zabilježeni i diljem svijeta

Prosvjednici u pokušaju proboja do kineske ambasade u Katmanduu
Prosvjednici u pokušaju proboja do kineske ambasade u Katmanduu (Reuters)
Više o

prosvjed

,

Kina

,

Olimpijske igre

,

Nepal

,

Tibet

Policija je uhitila stotine tibetanskih izbjeglica koji su pokušali ući u kineske konzularne urede u glavnim gradovima Indije i Nepala, nedugo nakon početka svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

U New Delhiju oko 3.000 izbjeglica iz Tibeta, usprkos obilnoj kiši, prosvjedovalo je u blizini indijskog parlamenta izvikujući protukineske parole.

"Kina nije pravo mjesto za održavanje Olimpijade, to su krvave i sramotne igre", rekao je tibetanski prosvjednik Kalsang Tsering.

S druge strane, malobrojna kineska zajednica u indijskom gradu Kalkuti proslavila je početak Olimpijade puštanjem u zrak papirnatih zmajeva. U "kineskom gradu" mnoštvo je na velikim ekranima gledalo svečanost otvaranja u Pekingu.

U Katmanduu, nepalska policija uhitila je više od 1.300 tibetanskih izbgeglica koji su pokušali upasti u kineske konzularne urede.

Više od 100 prosvjednika uhićeno je u New Delhiju u pokušaju ulaska u kinesko veleposlanstvo. Prosvjednici, među kojima je bilo i tibetanskih redovnika, sukobili su se s policijom na prilazima zgrade parlamenta.

"Zaustavite Olimpijadu, Kina nije mjesto gdje bi se ona trebala održavati", rekao je redovnik Jampa Lobsang dok su stotine prosvjednika odjevene u žuto-zelene majice s natpisom "Slobodni Tibet" gazile postere s likom kineskog predsjednika Hu Jintaoa. (HINA)

08.08.2008. 16:24:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh