« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Ruske snage u predgrađu glavnog grada Južne Osetije

Sukob postaje sve veći i žešći

Uništeni gruzijski tenkovi na ulicama Tskhinvalija
Uništeni gruzijski tenkovi na ulicama Tskhinvalija (Channel One/AFP)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

Južna Osetija

,

Chinvali

,

sukob

Ruska oklopna vozila ušla su u sjeverna predgrađa Chinvalija, glavnog grada odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije, objavila je novinska agencija tamošnjih separatista na svojim internetskim stranicama.

"Ruska oklopna vozila stigla su u sjeverne dijelove Chinvalija", prenosi agencija dodajući da su se gruzijske snage počele povlačiti. Ruske su novinske agencije javile kako su ruske snage iz 58. armije "suzbile" topničku vatru gruzijskih snaga. Ruski su zapovjednici najavili kako će ubuduće odlučno odgovoriti na svaki gruzijski napad.

Službena Moskva je ranije objavila da njezine snage odgovaraju na pokušaj Gruzije da nasilno, vojnim putem vrati Južnu Osetiju pod svoju upravu, a prozapadni gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili ustvrdio je da su dvije zemlje u ratu.

Kronologija sukoba Gruzije i Južne Osetije- studeni 1989. - Južna Osetija proglašava svoju autonomiju od tadašnje Gruzijske Sovjetske Socijalističke Republike nakon čega slijede tromjesečni sukobi.
- prosinac 1990. - Gruzija i Južna Osetija započinju novi oružani sukob koji traje do 1992.
- lipanj 1992. - Čelnici Rusije, Gruzije i Južne Osetije sastaju se u Sočiju gdje potpisuju primirje i dogovaraju uspostavu trojnih mirovnih snaga za koje će svaki entitet dati 500 vojnika.
- studeni 1993. - Južna Osetija sastavlja svoj vlastiti Ustav.
- studeni 1996. - Južna Osetija bira svog prvog predsjednika.
- prosinac 2000. - Rusija i Gruzija potpisuju međuvladin sporazum kako bi ponovno uspostavili gospodarstvo u zoni sukoba.
- prosinac 2001. - Južna Osetija bira Eduarda Kokoitija za predsjednika, a on 2002. traži od Moskve da prizna neovisnost republike i pripoji je Rusiji.
- siječanj 2005. - Rusija daje oprezno odobrenje planu Gruzije za davanje široke autonomije Južnoj Osetiji u zamjenu za odustajanje od zahtjeva za neovisnošću.
- studeni 2006. - Južna Osetija je velikom većinom glasova podržala odvajanje od Tbilisija na referendumu. Gruzijski premijer je rekao da je to dio ruske kampanje za podržavanje rata.
- travanj 2007. - Gruzijski parlament odobrio je zakon za uspostavu privremene administracije u Južnoj Osetiji, što je povećalo napetosti s Rusijom.
- lipanj 2007. - Separatisti u Južnoj Osetiji tvrde da je Gruzija napala Tskhinvali vatrom iz minobacača i snajpera. Tbilisi odbacuje optužbe.
- listopad 2007. - Pregovori između Gruzije i Južne Osetije, koje je organizirao OESS, su propali.
- ožujak 2008. - Južna Osetija traži od svijeta da prizna njezinu neovisnost nakon što je zapad dao potporu neovisnosti Kosova.
- travanj 2008. - Južna Osetija odbacuje dogovor o podjeli vlasti koji joj nudi Gruzija i inzistira na potpunoj neovisnosti.
- kolovoz 2008. - Izbijaju sukobi između Gruzije i snaga separatističke Južne Osetije. Gruzija tvrdi da su njezine snage "oslobodile" veći dio Tskhinvalija.

Rusko ministarstvo prometa najavilo je da će od ponoći prekinuti zračne veze s Gruzijom.

Saakašvili je BBC-u izjavio da Rusija već mjesecima gomila snage na sjevernoj granici s Gruzijom. "To su nazivali vojnim vježbama, no propustili su navesti da su ih zapravo uvježbavali za upad u Gruziju", rekao je.

Sjedinjene Države u petak su ponovno dale potporu teritorijalnom integritetu Gruzije i pozvale na hitan prekid vatre. NATO i Europska unija priključile su se pozivima za obustavom sukoba.

Glasnogovornik State Departmenta Gonzalo Gallegos izjavio je da SAD šalju izaslanika u tu regiju. Američki predsjednik George Bush razgovarao je o stanju u Gruziji s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Pekingu, gdje su se svjetski državnici okupili na otvaranju Olimpijade, no pojedinosti razgovora nisu poznate.

Ministar u vladi Južne Osetije izjavio je kako je oko tisuću ljudi poginulo u gruzijskom granatiraju Chinvalija u noći na petak. Gruzijci, pak, tvrde da su oborili čak pet ruskih borbenih zrakoplova. (HINA/METRO)

08.08.2008. 19:38:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh