« Svijet
objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana
TIANGONG

Tiangong se dalje gradi

Nova ekipa astronauta stigla je do kineske svemirske postaje Tiangong (Nebeska palača), objavila je državna televizija

Nebeska palača
Nebeska palača (Arhiva)
Više o

Kina

,

svemirska stanica

,

Tiangong

,

Tianhe

Svemirska letjelica Shenzhou-15 ili "Božanska lađa" s tri putnika lansirana je raketom Dugi marš-2F iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine u utorak, prema državnoj televiziji.

Shenzhou-15 bila je posljednja od 11 misija, uključujući tri prethodne misije s posadom, koje su trebale sastaviti "Nebesku palaču", postaju s više modula.

Prvi misija pokrenuta je u travnju 2021.

Trojac će preuzeti dužnost od posade Shenzhou-14 koja je stigla početkom lipnja. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom prosinca nakon jednotjedne primopredaje kojom će se također utvrditi sposobnost stanice da privremeno održi šest astronauta, što je još jedan rekord kineskog svemirskog programa.

Stanica ima projektirani životni vijek od najmanje jednog desetljeća, a očekuje se da će astronauti koji žive u njoj provesti više od 1000 znanstvenih eksperimenata - od proučavanja prilagodbe biljaka u svemiru do ponašanja tekućina u mikrogravitaciji.

"Nebeska palača" kulminacija je gotovo dva desetljeća misija kineskih posada u svemir. Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši borbeni pilot, Yang Liwei, poslan u orbitu u maloj brončanoj kapsuli Shenzhou-5, čime je postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska postaja također je bila simbol rastućeg kineskog utjecaja u toj sferi. Kina je bila izolirana od ISS-a pod vodstvom NASA-e, dok je američkim zakonom zabranjena bilo kakva suradnja američke svemirske agencije s Kinom.

03.12.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.12.2022. 08:49
    Bravo za kinu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh