« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STATE OF THE UNION

Težište Obaminog govora o stanju nacije bit će gospodarski oporavak

Prema rezultatima anketa Obamina popularnost pala je na 50 posto, a većina Amerikanaca predsjednika drži suodgovornim za neriješene probleme SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

State of the Union

Američki predsjednik Barack Obama održat će svoj prvi govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa u srijedu navečer u kojem će predstaviti mjere za jačanje gospodarstva i poticanje zapošljavanja u ovoj godini, te plan smanjenja proračunskog deficita u 2011.

Obamin govor koji će početi u 21 sat po istočnoameričkom vremenu (četvrtak 3 sata, po srednjoeuropskom vremenu), i trajati nešto manje od sat vremena, izravno će prenositi sve glavne američke TV mreže, a očekuje se da će ga pratiti 30 do 50 milijuna gledatelja.

Odgovor republikanske oporbe na Obamin "State of the Union" govor, dati će guverner Virginije Bob McDonnell.

Težište Obamina govora bit će na tome kako administracija planira "ponovo pokrenuti američko gospodarstvo i postaviti ga na čvrste temelje", najavio je glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs.

Predsjednik SAD-a objavit će plan za trogodišnje zamrzavanje većine javne potrošnje, uz izuzetke za obranu, domovinsku sigurnost, vanjske poslove i socijalnu skrb, koji u 2011. treba donijeti uštede od 10 do 15 milijardi dolara.

Izabran na valu nezadovoljstva birača s republikanskom administracijom Georgea W. Busha 2008., Obama se nakon godinu dana u Bijeloj kući i sam suočava sa sve nezadovoljnijim izbornim tijelom. Govor o stanju nacije iskoristit će da pokuša vrati povjerenje javnosti u sebe i svoju vladu, ocjenjuju politički analitičari.

Prema anketi Wall Street Journal/NBC News, objavljenoj u srijedu, 58 posto Amerikanaca smatra da zemlja ide u krivom smjeru, što je najviše od početka Obamina mandata.

Odobravanje za Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti palo je na 50 posto, uz 44 posto onih koji su nezadovoljni. Njegovo vođenje gospodarstva ne odobrava 49 posto Amerikanaca, dok 47 posto odobrava.

Čak 71 posto ispitanih smatra da Obama dijeli krivnju za neriješene probleme Amerike, 56 posto krivi demokrate u Kongresu, a 50 posto oporbene republikance.

Samo 28 posto ispitanih vjeruje da savezna vlada "radi dobro" ili "u redu", dok 70 posto smatra da je "nezdrava", "stagnirajuća" i da traži velike reforme.

čak 93 posto smatra da ima previše stranačkog sukobljavanja, a 84 posto drži da posebni interesi, preko lobista, previše utječu na donošenje zakona.

Gibbs je najavio da će Obama "objasniti zašto misli da su Amerikanci ljuti i frustrirani", te da će "priznati svoje greške".

Gibbs je najavio da će Obama u okviru "gospodarske poruke" govoriti i o nastavku napora za donošenje zakona o reformi zdravstva, koji je 'zapeo' u Kongresu, jer smatra da je briga o zdravstvenoj skrbi "središnja u ekonomskom životu Amerikanaca".

On će istodobno "istaći činjenicu da smo prošli kroz neke od najizazovnijih godina u povijesti zemlje", te da sada "gleda u budućnost s više nade nego ikada".

Od konkretnih mjera za poticanje zapošljavanja, Obama će predložiti produljenje privremenih poreznih olakšica za male poduzetnike za kupnju opreme, vrijedne 38 milijardi dolara, te davanje poreznih olakšica za novo zapošljavanje i kupnju poslovnog prostora. "Mali poduzetnici vode naše gospodarstvo. Olakšajmo im da više zapošljavaju", rekao je Gibbs.

Američka vanjska politika i prijetnja terorizma, također će biti teme kojima će Obama posvetiti veliku pozornost, najavili su dužnosnici administracije.

Obama će iznijeti procjenu ratova koja SAD vodi u Iraku i Afganistanu. Također će govoriti o međunarodnim naporima za zaustavljanje nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana, te o američkom angažmanu za postizanje mira na Bliskom istoku.

Očekuje se da će se Obama osvrnuti i na humanitarni angažman SAD-a i drugih zemalja na Haitiju, te na planove za obnovu te potresom devastirane zemlje. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 19:23:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh