« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
GORE - DOLE

Težinu održavajte jogurtom, zaboravite krumpir

Za održavanje tjelesne težine pod kontrolom, vrsta jela je važnija od jednostavnog zbroja kalorija

(Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

krumpir

,

prehrambene navike

,

jogurt

,

održavanje težine

,

najbolje dijete

Općenito se vjeruje da je umjerenost u jelu - bez obzira na to što se jede - ključ uspješnog održavanja tjelesne težine. Jedna nova studija prehrambenih navika, provedena na više od 120 tisuća odraslih Amerikanaca, tijekom 20 godina, pokazuje nešto posve drugo: znanstvenici su ustanovili da čak i male promjene u prehrani mogu imati značajane posljedice u smislu dugoročnog dobitka na težini.

Odrasle osobe godišnje dobiju oko pola kilograma na težini. Vrste hrane koju jedu važni su faktori u tom porastu težine.

"Prosječnoj osobi to je vrlo teško za zamijetiti, ali kroz dvadesetak godina, to je desetak kilograma. Iz perspektive javnog zdravstva, to postaje ozbiljan problem," kaže dr. Dariush Mozaffarian, voditelj studije Harvardske Škole narodnog zdravlja.

On kaže da su s dobitkom težine najuže povezani prehrambeni proizvodi bogati škrobom, a najgori među njima je - krumpir. Bez obzira bio on pečen, kuhan, restan ili pire, konzumiran dnevno on dodaje 68 dekagrama na tjelesnu težinu odrasle osobe svakih četiri godine.

Za održavanje tjelesne težine pod kontrolom, kažu znanstvenici, važnije je jesti ispravno, nego jesti manje, odnosno, vrsta jela je važnija od jednostavnog zbroja kalorija.

"Prehrambeni proizvodi koji su najbliskije povezani s dobitkom na težini su: meso, zatim rafinirane žitarice, a potom slatkiši. Zanimljivo je da su rafinirane žitarice - dakle bijeli kruh i peciva - rezultirale jednakim porastom težine kao i slatkiši," kaže Mozaffarian.

Zaslađeni napitci, pa čak i stopostotni voćni sokovi, također su donosili porast broja kilograma.

Laura Jeffers, dijetetičarka Klinike Cleveland, vjeruje da nalazi potvrđuju ono što su dijetetičari i nutricionisti znali već godinama o zaslađenim pićima: "Ja uvijek pitam moje pacijente možemo li smanjiti broj kalorija koje unose napitcima. To je jedna od najlakših stvari koje mogu učiniti, a istraživanja pokazuju da zašećerena pića pridonose dobitku na težini."

No, nalazi ove studije unekoliko su suprotni uobičajenim stavovima. Neka visokokalorična jela, pokazalo se, rezultiraju manjim porastom težine čak i kad im se poveća konzumacija. Posebice to vrijedi za sve vrste oraha, integralne žitarice, jogurt, voće i povrće, koji s vremenom rezultiraju manjim porastom tjelesne težine.

Neki faktori načina života - kao što su tjelesna aktivnost, tjelovježba, dobra ispavanost - također su značajne varijable u održavanju optimalne tjelesne težine, kaže dr. Mozaffarian: "Opasnost se krije u tome da ljudi ne obraćaju pažnju na male aspekte stila života kojima dobivaju na težini vrlo polako, tijekom godina, bez da to uopće zamijete. Upravo smo to opazili u i ovoj epidemiji debljine. S druge strane, ako obratite pažnju na prave aspekte svojih prehrambenih i drugih zivotnih navika, nećete s vremenom dobivati na tjelesnoj težini."

Studija je pokazala da, zajedno s nekim prehrambenim proizvodima, dugi periodi gledanja televizije, kao i kronični nedostatak sna, pridonose dugoročnom povećanju tjelesne težine.

S druge strane, znanstvenike je ugodno iznenadio nalaz da su osobe koje su dnevno jele jednu dodatnu porciju jogurta - bez obzira na njegov sadržaj masti - uglavnom gubile po pola kilograma težine svakih četiri godine.

Piše: Vidushi SinhaVOA
02.07.2011. 13:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh