« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Umjerenost je ključ

Terapija alkoholom pomaže oporavku oštećenih moždanih stanica

Alkohol može biti dobar način liječenja osoba koje su pretrpjele ozljede glave, sugeriraju liječnici hitne službe.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

alkohol

,

terapija

,

ozljede

,

mozak

,

trauma glave

Njihova tvrdnja bazirana je na otkriću da ljudi koji su pretrpjeli ozljede mozga imaju veće šanse za preživljavanjem ako im se u krvi nalazi alkohol. Moguće je da alkohol ublažava način na koji tijelo reagira na ozljedu.

Ipak, liječnici su naglasili kako prevelike količine mogu dovesti do komplikacija te su uzrok mnogih prometnih nesreća. Stoga upozoravaju da se njihova otkrića ne bi trebala interpretirati kao opravdanje za opijanje.

Količina alkohola koja se konzumira vrlo je važna. Ako su doze premale efekta nema, a ako su prevelike može se nanijeti više štete nego koristi. Stručnjaci smatraju da prava doza zaustavlja naglo znojenje, upale i daljnje oštećenje moždanih stanica, poznato kao sekundarno oštećenje mozga.

Posljednja studija, provedena na više od 38.000 pacijenta s umjerenim do ozbiljnim ozljedama glave, najveća je u pogledu proučavanja efekata alkohola na ublažavanje oštećenja moždanih stanica. Dr. Ali Salim i njegov tim s Cedars-Sinai Medical Centera iz Los Angelesa, otkrili su da su pacijenti s ozljedama glave koji su bili pijani, imali puno veće šanse da prežive od onih koji nisu konzumirali alkohol. S druge strane, pacijenti s alkoholom u krvi imali su povećan rizik od medicinskih komplikacija tijekom oporavka.

˝Potrebno je dodatno istraživanje kako bi se potvrdio pozitivan učinak alkohola u terapeutske svrhe, te moguće komplikacije tijekom primjene˝, dodao je dr. Salim.

Profesor Michale Oddy iz Udruge za rehabilitaciju pacijenata s oštećenjima mozga naglašava: ˝Unatoč ovim vrlo intrigantnim otkrićima, poruka mora ostati ista - ako želite izbjeći nesreću i potencijalne ozljede glave, pa tako i mozga, konzumirajte alkohol umjereno.˝

22.09.2009. 12:11:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh