« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

Teorija zavjere - nova premijera 'Kerempuha'

Igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Matija Šakoronja i Bernard Tomić, koji se po prvi puta priključuje Kerempuhovom ansamblu

Teorija zavjere
Teorija zavjere (Arhiva)
Više o

Kerempuh

,

predstava Teorija zavjere

Satiričko kazalište 'Kerempuh' najavljuje, u petak 16. travnja, praizvedbu predstave 'Teorija zavjere' Marine Pejnović, Filipa Jurjevića i Marina Lisjaka, u kojoj se bave mehanizmima teorija zavjere i potpadanja pod utjecaj lažnih vijesti predstavljenih kao ultimativne istine.

Kako se ističe u najavi, nakon izuzetno uspješne i nagrađivane predstave "Bilježnica Robija K.", redateljica Marina Pejnović vraća se u Satiričko kazalište Kerempuh s autorskim projektom "Teorija zavjere", koji potpisuje s mladim dramaturzima Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom, ujedno i autorima teksta.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod egidom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status fake newsa.

Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, ova nas predstava uvodi u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije. Dovoljno je tek nekoliko klikova da upadnemo u vrtlog "znanstveno dokazanih činjenica", postanemo internetski aktivisti i lažni prosvjetitelji.

"Atmosfera orkestrirane proizvodnje straha koju živimo daje nam bezbroj razloga da počnemo stvarati vlastite istine. Teorije zavjere postale su prilično unosna valuta, jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas. Predstava 'Teorija zavjere' upravo nam postavlja pitanje je li opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju", ističu iz Kerempuha.

"Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice, ova nam predstava ukazuje na istinsku zamku, zamku nekritičnog mišljenja koja zaista može biti opasna", poručuju.

Igraju Linda Begonja, Dražen Čuček, Josip Brakus, Matija Šakoronja i Bernard Tomić, koji se po prvi puta priključuje Kerempuhovom ansamblu.

Scenografiju potpisuje Marina Pejnović, kostimografiju Vedrana Rapić, glazbu Josip Maršić, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, oblikovatelj svjetla Ivan Štrok, a autor videa Deni Ključarić. (Hina) 

01.04.2021. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh