« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI

Teorija relativnosti vrijedi i za ljude: Što ste više, brže starite

Istraživači su demonstrirali jednu od Einsteinovih teorija relativnosti - što ste dalje od Zemlje, vrijeme prolazi brže, pa čak i u okvirima čovjeka

Empire State Building
Empire State Building (Shutterstock)
Više o

starenje

,

vrijeme

,

Albert Einstein

,

Opća teorija relativnosti

To znači, premda su razlike malene, da doista starite brže ako živite npr. na najvišem katu nebodera. Otkriće, do kojeg su došli američki znanstvenici, potvrđuje Einsteinovu teoriju - sati će brže teći što smo udaljeniji od Zemlje.

Premda je koncept poznat već desetljećima, razlike se po prvi puta mogu mjeriti preciznom točnošću. Koristeći nekoliko najpreciznijih satova na svijetu, fizičari s Instituta za tehnologiju u Koloradu otkrili su da vas samo uspinjanje po stepenicama može postarati.

Ako se sat pomakne npr. 30 cm više, odbrojavat će vrijeme brže, premda će razlika iznositi samo sekundu. Stoga samo par stepenica više oduzet će 90-milijarditi dio sekunde životnom vijeku od 79 godina.

Penjanjem tri metra više, ostarjet ćete 900-milijarditi dio sekunde brže. A kada bi ste proveli život na 102. katu nebodera Empire State na visini od oko 380 metara, izgubili bi ste 104-milijunti dio sekunde, navodi jedan od istraživača.

U eksperimentu su korišteni kvantni atomski satovi koji mogu držati točno vrijeme u sekundi tijekom 3,7 milijardi godina. Glasnogovornik Instituta priznaje kako fenomen poznat kao ˝gravitacijsko širenje vremena˝, nema konkretnog utjecaja na živote ljudi. ˝Razlika je premalena da je ljudi primijete, ali može pomoći u praktičnoj primjeni geofizike i na ostalim poljima znanosti.˝

24.09.2010. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh