« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OKSITOCIN

Oslobodite se sramežljivosti uz samo par udaha

Znanstvenici su otkrili da hormon oksitocin može pomoći svima kojima sramežljivost stvara probleme u socijalnim situacijama

Oksitocin potiče empatiju i druželjubivost
Oksitocin potiče empatiju i druželjubivost (Shutterstock)
Više o

sramežljivost

,

hormon oksitocin

,

sprej

Kemikalija koja nosi naziv ˝hormon ljubavi˝ povećava empatiju i povezanost, posebno među roditeljima i djecom. No sad su istraživači otkrili da poboljšava i socijalne vještine sramežljivih, ali ima malo efekta na one koji su prirodno puni samopouzdanja.

Otkriće može pomoći onima s ozbiljnom socijalnom patologijom, koja se često očituje u stanjima poput autizma. Naime, istraživači sa Sveučilišta Columbia i Centra za istraživanje autizma u Izraelu, proučavali su može li nas hormon, koji se prirodno pojavljuje u tijelu, učiniti suosjećajnijim osobama. 

>> Želite nježnijeg muškarca? Samo ga pošpricajte novim sprejem

Proveli su testiranje na 27 odraslih osoba, dajući im hormon ili placebo putem spreja za udisanje. Volonteri su nakon toga zamoljeni da izvedu zadatke pomoću kojih se mjerila mogućnost čitanja misli i osjećaja drugih. Znanstvenici su mjerili i socijalnu kompetenciju, koristeći test AQ koji se obično koristi kod autističnih pacijenata.

Otkrili su da oksitocin doista poboljšava moć empatije, ali smo među onima kojima socijalne situacije predstavljaju problem. Takve osobe testove su izvele znatno bolje uz pomoć hormona, a moć empatije i socijalizacije bila im je jednaka kao kod prirodno ekstrovertiranih ljudi.

24.09.2010. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh