« Komentari
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SLOBODA IZRAŽAVANJA

Tennessee će kažnjavati širenje "uvredljivih" slika preko Interneta

Najnoviji proizvod iz radionice ljudske gluposti, već sutra i u vašem lokalnom supermarketu

Fotografija vijesti
Više o

Tennessee

,

sloboda izražavanja

,

ljudska glupost

Odlične vijesti stižu ovih dana za sve stanovnike američke države Tennessee i one koji se tako osjećaju. U pokušaju da održe korak sa bremenitim i turbulentim vremenima, zakonodavci ove jugoistočne savezne države donijeli su novi zakon kojim se raspačavanje „emocionalno uznemirujućih fotografija" čini protuzakonitim.

Sljedeće logično pitanje koje će si svatko postaviti jest: što su to točno emocionalno uznemirujuće fotografije? Zakonodavac spremno odgovara da to podrazumijeva sve slike za koje je razumno pretpostaviti da mogu uznemiriti osobu koja bi te slike mogla vidjeti.

Objašnjavanje jednog nedorečenog pravnog pojma drugim jednako nedorečenim pravnim pojmom omiljena je zanimacija ljudi bliskih pravnom zanatu, ali ovakve konstrukcije nužno ostavljaju nas ostale sa velikim upitnicima iznad glava.

Radi se o sljedećoj, pomalo nevjerojatnoj zakonodavnoj postavci: čak i kada osoba kojoj ste namijenili neku fotografiju nema apsolutno ništa protiv njenog sadržaja, možete završiti iza rešetaka ukoliko neka druga osoba koja slučajno ugleda fotografiju bude smatrala da je fotografija uznemirujuća.

Ne možemo ne primjetiti da se ovdje radi o sjajnom spoju zdrave logike i pravnih propisa koji će sigurno generacijama služiti na čast svim poštenim, bijelim, protestanskim i moralno čistim farmerima sa ponosnog američkog Juga. Na isti se način na koji se mi u Hrvatskoj ponosimo našim Zakonom o golfu.

Kol'ko je ono Milas jednom prilikom rekao da košta kila mozga?

Piše: M. Lozančić
10.06.2011. 16:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    venera
    10.06.2011. 17:42
    Kad je već spomenut Zakon o golfu, pozabavite se i nekim drugim isto tako Kafkijanskim zakonima čija primjena dnevno maltretira građane- npr. novi Ovršni zakon koji plijeni imovinu sirotinje.
    Odličan čkanak koji dokazuje da nema granica ljudske gluposti.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh