« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UNCTAD:

Temeljni uzroci recesije nisu uklonjeni

Agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj upozorava da je oporavak svjetskog gospodarstva i dalje krhak i neujednačen

Temeljni uzroci recesije nisu uklonjeni
Temeljni uzroci recesije nisu uklonjeni (Shutterstock)
Više o

recesija

,

gospodarska kriza

,

svjetsko gospodarstvo

,

Leica

,

limeni orkestar

Temeljni uzroci recesije u svjetskom gospodarstvu još nisu uklonjeni, upozorio je glavni tajnik agencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD). Visoke razine duga i viškovi u trgovinskoj razmjeni među pojedinim zemljama i nastavljena stagnacija plaća i dalje ugrožavaju stabilan rast, pojasnio je Supachai Panitchpakdi prilikom predstavljanja godišnjeg Izvješća o trgovini i razvoju za 2010.

U novom izvješću UNCTAD prognozira rast svjetskog BDP-a za 3,5 posto u ovoj godini, nakon pada za 1,9 posto u 2009.

Oporavak svjetskog gospodarstva i dalje je krhak i neujednačen, uz vodeću ulogu gospodarstava u nastajanju, ponajprije u Aziji i Latinskoj Americi. Tako bi kineski BDP u ovoj godini trebao porasti za 10,0 a brazilski za 7,6 posto. Ta su gospodarstva prije krize izbjegla velike manjkove u tekućim bilancama plaćanja i akumulirala značajne devizne rezerve. Za vrijeme krize obuzdali su rast nezaposlenosti i stvorili uvjete za brz oporavak domaće potražnje.

>> Istočna Europa će se dugo oporavljati od recesije

U tranzicijskim gospodarstvima srednje i istočne Europe oporavak je slab, ističu u UNCTAD-u, prognozirajući za podregiju jugoistočne Europe, koja uključuje i Hrvatsku, rast aktivnosti u ovoj godini u visini 1,2 posto, nakon pada za 3,6 posto u 2009. U cijeloj regiji aktivnosti bi trebale porasti za 4,1 posto.

Mnoga tranzicijska gospodarstva srednje i istočne Europe nagomilala su ogromne manjkove u tekućoj bilanci plaćanja i snažno su ovisila o neto priljevu kapitala. Izravne nepovoljne posljedice krize dodatno je pogoršala restriktivna makrogospodarska politika u odgovoru na krizu, često pod utjecajem programa MMF-a.

Oporavak je slab i u razvijenim zemljama i ima dodirnih točaka s razdobljem prije krize kada su gomilane neravnoteže u svjetskoj trgovini i tekućim bilancama plaćanja.

Tako za SAD prognoziraju rast BDP-a u visini 2,9 posto, dok bi japansko gospodarstvo trebalo porasti za 2,5 posto.

U EU rast bi trebao biti osjetno sporiji, oko 1,1 posto, a u eurozoni samo 0,9 posto. Njemačko gospodarstvo trebalo bi porasti za 1,5 posto, dok bi 12 novih članica EU-a u prosjeku trebalo zabilježiti rast od 2,0 posto.

Međunarodna trgovina bila je glavni kanal kojim se kriza proširila na cijeli svijet, ističu u UNCTAD-u, procijenivši pad obujma trgovinske razmjene u prošloj godini na više od 13 posto. Vrijednost razmjene zabilježila je još snažniji pad, u visini čak 23 posto.

Prilikom predstavljanja izvješća čelnik UNCTAD-a upozorio je da vodeća gospodarstva ne smiju ukidati programe poticaja prije no što ojača potražnja domaćeg privatnog sektora.

"Sve je jasnije da ne mogu sve zemlje poticati rast i zapošljavanje kroz izvoz, već moraju usmjeriti veću pozornost na jačanje domaće potražnje", ističe se u izvješću. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 18:54:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh