« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
COOL STRATEGIJA

Tehnika za lakše pamćenje dužih brojeva

Prilikom pamćenja većih brojeva, bilo da se radi o telefonskom broju ili PIN-u, poslužite se mentalnim slikama i sugurno ih nikada nećete zaboraviti

Kakvi ste u pamćenju velikih brojeva?
Kakvi ste u pamćenju velikih brojeva? (Deviantart)
Više o

brojevi

,

brojke

,

pamćenje

,

tehnika pamćenja

Često se svatko od nas nađe u situaciji da mora pamtiti određene riječi ili pojmove pa i popise raznih predmeta, ali uglavnom moramo pamtiti brojeve (telefon, PIN, adresa...)

Nažalost, to su uvijek veliki brojevi. Možda ćete morati pamtiti odgovore na neke izračune ili čak važne sljedove brojki. Kao tipični primjer u modernom svijetu bilo bi pamćenje korisničkog imena i šifre za neki bankovni račun ili slično.

Pa kako onda zapamtiti tako velike brojeve?

Najbolja metoda je da ih podijelite u nekoliko segmenata. Neka svaki taj manji dio 'preuzme' oblik nekog objekta ili koncepta koje ćete onda kombinirati zajedno. U biti, stvorite mentalnu sliku velikog broja.

Na primjer, da biste zapamtili broj 5244011 možete misliti na zmiju i na labuda (5 i 2), dva brodića s jedrom (4 i 4), veliki zlatni prsten (0), dvije divovske olovke (1 i 1). Ako je ikako moguće neka slike imaju povezan slijed, ne nužno realan (vidite zmiju i labuda kako plove u dva čamca s jedrima kroz veliki zlatni prsten, a gone ih dvije divovske olovke)

Pokušajte sada to sami s nekim brojem od sedam ili više znamenki. Pričekajte do sutra i pokušajte se sjetiti tog broja. nakon što pokušate zapamtiti neki broj ovom tehnikom sigurno ga nećete tako lako zaboraviti.

Znate li možda još neke tehnike za lakše pamćenje?

Izvor: Savjeti-hr.com

02.03.2011. 22:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  HBomb
  02.03.2011. 23:35
  ili ne?
 2. avatar
  Phr333k
  03.03.2011. 11:24
  wat ?
 3. avatar
  Zoki
  03.03.2011. 14:17
  Da! Znam jednu super tehniku! Ako hoćete biti sigurni da nećete niakd zaboraviti broj od kolikogod znamenki, spremite ga u mobitel.
 4. avatar
  Ajfon
  05.03.2011. 03:41
  Poželjno je da je ako nije mobitel ajfon ili nema niš
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh