« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
OSVRT

Tamni ciklus Mladena Žunjića

U ovom ciklusu nema one tako poznate Žunjićeve karakteristike, silne energije koja struji i frca na sve strane pomičući i rastjerujući različite oblike

Mladen Žunjić u tamnoj fazi
Mladen Žunjić u tamnoj fazi (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Nekako u isto vrijeme, kada je nastajao svijetli Mediteranski ciklus, slikar Mladen Žunjić, s jednakom je upornošću pristupao realizaciji Tamnog ciklusa i naravno, ulje, akril na velikom formatu platna., uz mnoštvo tzatamenjene, skrivene simbolike, koja u ponekim trenutcima djeluje kao povratak figuraciji ili dovoljno udaljeno od klasične apstrakcije.

U ovom ciklusu nema one tako poznate Žunjićeve karakteristike, silne energije koja struji i frca na sve strane pomičući i rastjerujući različite oblike, mirno je, utišano, sjene su nadvladale prostor, svjetlost uzmiče, neobični profili izrastaju i šire se, za trenutak u njima vidim obrise lica a zatim neobičnu biljku.

Moguć je i doživljaj scene na kojoj će se uskoro dogoditi sudbinski događaji, ili će zavladati posvemašnja tama ili će svjetlost sve zakriliti.

Naravo, Žunjić neprekidno istražuje, pa je tako u ponekim ciklusima zaokupljen opsesivnim traganjem za bojama a drugi put su u središtu njegova interesa kovitlajući raznovrsni oblici ili se poigrava tamom i svjetlom.

U ovom ciklusu možemo upozoriti na iznimno snažan, težak kolor, boje su guste i neprozirne, zaklanjajuće, boje tvoriteljice tame.

Nekoliko boja po običaju dominira, crvena, zelena, ljubičasta, plava, određujući, dajući karakter slici.

Novi je ciklus, vjerojatno, logični korak prema nizu novih slika koje će nam zacijelo donijeti određene odgovore, što se krije u tami novoga ciklusa, što će se ukazati kada kada tama odstupi?

Mladen Žunjić autor je doista vrlo opsežnog i složenog opusa, uz različitu motiviku i iznimno snažan, eruptivni kolor na velikim formatima platna.

Riječ je opusu koji neprekidno istražuje silno radoznali autor u potrazi za slikom.

Piše: Miroslav Pelikan
20.05.2019. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marko
    20.05.2019. 19:53
    Izvrsno slikaru!
    Pravi si!
    Lijepi pozdrav Marko
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh