« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
OSVRT

Novi ciklus slika Darije Dolanski Majdak

Darija se okrenula novom ciklusu, ne razmišljajući, niti se prisjećajući iskustava nefigurativnog slikarstva, bez ostatka posvećujući se ciklusu iznimnog kolorizma i neskrivene tajanstvene simbolike

Darija Dolanski Majdak
Darija Dolanski Majdak (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Darija Dolanski Majdak

Darija Dolanski Majdak, akademska slikarica, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, istaknuti protagonist na aktualnoj sceni, autorica kompleksnog opusa, izlagala je na brojnim, zapaženim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.

Nakon samostalne izložbe u 2016., godini s posljednji put tretiranim apstraktnim motivima, Darija se okrenula novom ciklusu, ne razmišljajući, niti se prisjećajući iskustava nefigurativnog slikarstva, bez ostatka posvećujući se ciklusu iznimnog kolorizma i neskrivene tajanstvene simbolike, s dominantnim okom koje se nalazi-krije na svakoj slici , oko koje nas promatra, oko koje gledamo u nadrealnom prostoru svemira ili čudesnog krajobraza.

Oko u središtu zanimanja, oko u središtu zbivanja, oko o kojem razmišljamo, oko koje nas nemilosrdno prati, oko svuda oko nas jer cijeli svijet je jedno svevideće oko, oko iznad naše glave, oko iznad našeg života.

Oko je pretežito plavo, prodorno, prozirno.

Cijeli volumen ispunjen je snažnim i gustim kolorom, u kojem opažamo, osjećamo, stanovito gibanje, naime, cijeli volumen novih Darijinih slika je u pokretu, ne osobito intenzivnom, no stalnom, neprekidnom , nezaustavljivom i neizbježivom.

Novi svijet jakih boja i opominjućih pogleda u očitom je skladu, jedno pripada drugom, nema tajni i suvišnih netočnih tumačenja.

Gledajući oko nekoliko trenutaka, očekujemo reakciju, dešavanje na slici, nešto se mora dogoditi, no, nema promjena, oko nas i dalje drsko, uporno promatra, sve je u očekivanju definitivnog, oslobađajućeg raspleta, prestanka napetosti i neizvjesnosti jer nešto se mora dogoditi.

Očita je namjera slikarice, prodrijeti što dublje u tajnu oka, u tamu svemira.

Novi ciklus ulja na platnu Darije Dolanski Majdak posvećen pogledu, oku, oživotvoren izvanrednom kolorističkom paletom, ostavlja jak i uzbuđujući dojam.

U susretu s njezinim nadrealnim kompozicijama osjećamo vlastite dileme, slutimo ista pitanja.

Piše: Miroslav Pelikan
19.05.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh