« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
vječni mrak

Tamne dubine oceana pune su nepoznatog života

Otkriveno je više od 17 tisuća životinja uključujući rakove, koralje, morske zvijezde i meduze

(Dreamstime)
Više o

meduze

,

morske životinje

,

koralji

,

rakovi

,

vječna tama

,

morske dubine

,

Dumbo oktopod

,

Robert Carney

,

Riftia pachyptila

Znanstvenici sa Sveučilišta u Louisiani otkrili su da je život u oceanima na dubinama gdje traje vječna tama mnogo više raznolik nego smo do sada smatrali.

Istraživanja provedena posebnim kamerama, dubinomjerima i ostalom tehnologijom otkrila su 17.650 vrsta životinja, uključujući rakove, koralje i morske zvijezde, i to na dubinama od pet kilometara, prenosi Reuters.

Svjetlost obično dopire do 200 metara dubine a područje dublje od toga dugo je bilo smatrano nepoznatom pustinjom s vrlo visokim tlakom. Na dubinama gdje biljke više ne mogu rasti razna bića moraju tražiti bakterije ili preživljavati pomoću hrane koja pada s površine kao što su leševi kitova.

Iako je u najvećim dubinama neprestano mrak, mnoge životinje stvaraju svoju svjetlost i imaju ''radne oči'', a neke čak i posjećuju dubine iz zone svjetlosti.

Među otkrivenim stvorenjima su, primjerice, svjetlucave meduze i želatinasti oktopodi s perajama nazvani ''Dumbo'' jer imaju peraje u obliku ušiju nalik slavnom sloniću iz crtanih filmova. Dugački su oko dva metra i spadaju među veća stvorenja iz morskih dubina.

U istraživanju koje je dio desetogodišnjeg projekta Census of Marine Life (popis morskog života) stručnjaci su u Meksičkom zaljevu pronašli velikog morskog beskičmenjaka pod nazivom Riftia pachyptila, i to na dubini od 990 metara. Kad ga je robotska ruka podigla iz rupe na morskom dnu, najednom je izbila nafta, dakle sadržavao je kemikalije istrunule nafte.

Voditelj istraživanja Robert Carney kaže da su se naftne kompanije u potrazi za nalazištima najviše usredotočile na geografska istraživanja, no prisutnost ovog stvorenja također može biti oznaka za izvor metana ili tekućeg petroleja.

Mnogi stručnjaci ipak se boje da će nagon za pronalaženjem nalazišta biti ispred znanja o morskim dubinama, o kojima se usprkos novim otkrićima malo zna.

23.11.2009. 10:27:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh