« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
GORKI KRAJ

Tamilski tigrovi položili oružje

Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama borili su se za neovisnost njihove regije od 1983. godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Šri Lanka

,

LTTE

,

Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama

,

Mahinda Rajapaksa

,

kraj sukoba

Šrilankanski Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama (LTTE) objavili su u nedjelju završetak svoje oružane borbe u sjeveroistočnom dijelu Šri Lanke gdje su, kako tvrdi vojska, stjerani u kut na području manjem od jednog četvornog kilometara.

U priopćenju postavljenom na internet stranici Tamilskih tigrova, LTTE navodi da je 25-godišnji rat sa šrilankanskom vladom došao do "gorkog kraja" te navode kako polažu svoje oružje kako bi spasili narod.

Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama borili su se za neovisnost njihove regije, domovine tamilske manjine, od 1983. godine.

Šrilankanska vojska je službeno priopćila da su svi civili sada spašeni s područja na kojemu su pobunjenici, a u nedjelju je oko 12.000 civila pobjeglo tako da je njih broj narastao na 72.000 u 72 sata.

Nakon višemjesečne ofenzive vladine snage su u subotu ujutro u potpunosti stekle kontrolu nad cijelom obalom Šri Lanke, prvi put nakon dva desetljeća. Preostali borci Tamilskih tigrova, koji su nekad kontrolirali de facto državu u državi na sjeveroistoku Šri Lanke, ostali su odsječeni na uskom komadu kopna, bez mogućnosti za bijeg morem. Vođa tigrova Velupillai Prabhakaran nije uhićen, niti mu je poznata sudbina. On je svojedobno izjavio da nikada neće biti uhićen živ.

Šrilanski predsjednik Mahinda Rajapaksa u subotu je objavio da su pobunjeni Tamilski tigrovi u potpunosti vojno poraženi. "Ponosan sam što mogu izvijestiti da su oružane snage Šri Lanke u akciji bez presedana konačno vojno porazili LTTE", kazao je Rajapaksa tijekom boravka na summitu G11 u Jordanu. "Vraćam se u zemlju koja je u potpunosti oslobođena barbarskih Tamilskih tigrova", kazao je.

U završnoj ofenzivi šrilanske vojske koja je počela sredinom siječnja ove godine ubijeno je 7.000 civila, a oko 17.000 ih je ranjeno, prema podacima UN-a. Oko 250.000 ih je pobjeglo iz zone sukoba posljednjih tjedana.

U 25-godišnjem ratu Tamilskih tigrova i šrilanske vlade ubijeno je ukupno oko 70 tisuća ljudi. (hina/metro-portal)

17.05.2009. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh