« Svijet
objavljeno prije 15 godina
LIKVIDACIJA PO SVAKU CIJENU

Pakistan nastavlja protutalibansku ofenzivu

U Svatu se 15.000 pripadnika sigurnosnih snaga bori s 4 do 5 tisuća talibanskih boraca od kojih je do sada ubijeno oko tisuću.

(Getty Images)
Više o

Pakistan

,

talibani

,

Al Qaida

,

oružani sukob

,

vojna ofenziva

,

dolina Svat

,

talibani Pakistan

,

Minagora

"Više od 1.000 boraca, među kojima i dva zapovjednika, poginulo je, a njihove baze i logori za obuku su uništeni", rekao je pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik na tiskovnoj konferenciji u Mardanu, u blizini područja sukoba.

"Vojna ofenziva nastavit će se sve dok uhvatimo i posljednjeg borca... oni su u bijegu i bit će likvidirani, po svaku cijenu", rekao je u prigodi posjeta izbjegličkom logoru.

Agencija Reuters piše da je pakistanska vlada u nedjelju pozvala civile koji su opkoljeni zbog vojne ofenzive na talibane u Svatu da se pokušaju izvući.

Pretpostavlja se da je velik broj civila još u Mingori, glavnom gradu Svata, pošto je vojska prije više od tjedan dana pokrenula ofenzivu na tom području kako bi zaustavila širenje talibanskog utjecaja.

Pakistanske sigurnosne snage su koncem travnja povele ofenzivu u trima okruzima na sjeverozapadu zemlje (Donji Dir, Buner i Svat) kako bi pokušale zaustaviti napredovanje talibana, saveznika Al-Kaide, koji su se prošlog mjeseca približili na 100 km od prijestolnice Islamabada.

Ove brojke nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora. Glasila i dobrotvorne organizacije vojska drži podalje od zone vojnog djelovanja. Vlada nije priopćila broj civilnih žrtava, a prama navodima vojske u zadnjoj ofenzivi poginula su 42 vojnika.

Po podatcima UNHCR-a, od 2. svibnja pred sukobom na sjeverozapadu Pakistana pobjeglo je više od milijuna ljudi.

Ovom se broju pridružuje dodatnih 500.000 izbjeglica koje su lani napustili sjeverozapad zemlje zbog napredovanja talibanskih pobunjenika.

Antonio Guterres, visoki povjerenik UNHCR-a ponovio je poziv donatorima za pomoć, a njegova agencija drži da je potrebno nekoliko stotina milijuna dolara za financiranje pomoći raseljenima.

Predsjednik Asif Ali Zardari rekao je da je dolina Svat tek početak i da će se vojne operacije nastaviti u Waziristanu, talibanskom uporištu uz afganistansku granicu.

Vjeruje se da se vođa Al-Kaide Osama bin Laden skriva negdje duž pakistanske granice s Afganistanom. (hina/metro-portal)

17.05.2009. 16:52:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh