« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
'DOBROSUSJEDSKI' ODNOSI

Talijanski sportsko-turistički savjeti o Hrvatskoj

Ovaj put nije terorizam kao u slučaju Velike Britanije, Talijanima više smetaju problemi noćnog života i zabave.

Zaista 'zloglasni' hrvatski klubovi
Zaista 'zloglasni' hrvatski klubovi (Zvonimir Krstulović)
Više o

Italija

,

turistička sezona

,

La Gazzetta dello Sport

,

turističke destinacije

,

turistički savjeti

Talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport objavio je članak u kojem uz Šri Lanku, Mali, Meksiko i Indiju kao najrizičnije turističke destinacije svijeta, smješta i Hrvatsku.

Kriteriji za podjelu savjeta jasni su za Meksiko nakon epidemije 'svinjske gripe' i Šri Lanku u kojoj je završio tridesetogodišnji građanski rat također. Indija je uvijek bila dobro mjesto, ali uz preduvjet da imate postojan želudac i cijepite se što Talijani uz sukobe sa Sikhima (koji većinu čine samo u jednom dijelu Indije), a polupustinjski-polutropski Mali sa svojim tuareškim pobunjenicima koji se naglašavaju kao problem, naspram nekih drugih afričkih lokacija poput Somalije, Sudana i Čada izgleda prilično sigurno.

Na popisu se uz koliko toliko sumnjive lokacije našla i Hrvatska i to zbog "neugodnosti koje turisti mogu doživjeti u noćnim klubovima", što je prema našim južnim susjedima kategorija mjerljiva s novim sojevima gripe i građanskim ratovima.

Slobodna Dalmacija piše kako se autorica teksta poziva na informacije s web stranice www.viaggiaresicuri.it (samo Talijanski), a ona se pak oslanja na Odjel za krize talijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Daleko od toga da su noćni klubovi u Hrvatskoj divni i krasni, zaista se u njima svašta može proživjeti i preživjeti, ali talijanski novinari i urednici očito u 'clubbingu' nemaju mnogo iskustva jer su njihove lokacije za noćne izlaske također mjesto na kojemu gosti lako mogu imati 'neugosnih iskustava', za početak sa zloglasno lošim poznavanjem engleskog jezika, a za kraj s pravo europski paprenim računima za primjerice malu pivu. Rumunjske i ostale istočnoeuropske 'radne snage' koja krasi noćne prizore gradova i pojedinih klubova nećemo niti spominjati.

Dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova objašnjavaju kako se radi o 'normalnoj' predsezonskoj propagandi, te uz izjave kako 'veće gluposti u životu nisu čuli', dodaju da se iz samog članka vidi koliko je besmislen i lažan. Također napominju i kako članak ne odražava službene stavove Italije koja Hrvatsku ocjenjuje sigurnom zemljom.

No, s druge strane postavlja se pitanje koliko prosječnih čitatelja popularnog talijanskog sportskog dnevnika uopće zna stavove svoje države, a kamoli koliko ih zna kakva je situacija par stotina nautičkih milja sjevernije jer, kako i u ministarstvu naglašavaju, očito se radi o senzacionalizmu, a uzme li se u obzir da turizam je senzacija šteta bi, pogotovo u vrijeme recesije koja trese Europu, možda i mogla biti zamjetna.

Možda su Talijani u obzir uzeli i nedavne 'savjete' koje je Velika Britanija dala svojim građanima (o terorističkim prijetnjama u Hrvatskoj), što uzme li se u obzir repertoar pojedinih hrvatskih noćnih klubova možda i nije loša metafora, no Hrvatska će se i ove sezone vjerojatno napuniti tradicionalnim gostima iz Njemačke, Austrije, Češke i Slovačke, koji su u nedavnim anketama izjavili da će iako novca ima manje, ipak posjetiti svoje omiljene lokacije na sjevernoj obali Jadrana. (metro-portal)

01.06.2009. 14:32:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh