« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OSJETILA

Tajne poruke u zadahu miševa

Zadah miševima otkriva je li hrana dobra ili ne, a iz mimike miša može se iščitati pati li od bolova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

miševi

,

loš zadah

,

glodavci

,

zadah

,

EU i Hrvatska

Miševi iz zadaha drugih miševa mogu otkriti važne informacije o kvaliteti hrane, pišu znanstvenici u časopisu "Current Biology". Posebne živčane stanice pritom reagiraju na kemijske tvari iz zadaha i povezuju ih s namirnicama s kojima se kasnije tijekom životnog vijeka susreću. Miševi si na taj način prenose poruke o jestivosti, prema principu 'ako nije ubilo njega neće ni mene'.

Steven Munger sa Sveučilišta Maryland u Baltimoreu je sa svojim timom miševima davao hranu koja je bila začinjena cimetom ili kakaom. Miševe su nakon hranjenja znanstvenici prebacivali u kaveze s ostalim miševima koji toga dana n isu ništa je li. Gladni miševi na izbor su dobili dvije posude s hranom - jedna je mirisala po cimetu a druga po kakau.

>>9 načina da zaustavite loš dah

Miševi koji su bili u kontaktu s mišom koji je jeo cimet, preferirali su upravo hranu s cimetom, dok su ostali 'navalili' na kakao jer su se prethodno družili s mišom koji je jeo hranu s okusom kakaa. „Kada se miš susretne s hranom, povezuje ju s mirisima iz zadaha drugih miševa. Najviše voli onu hranu koja mu miriši poznato, a prepoznavanje se ostvaruje na temelju vrlo specifičnih osjetila", objašnjava Munger.

23.07.2010. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh