« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KRHKOST JAČEG SPOLA

Kraj ljeta i ljubavni jadi - muškarci pate više od žena

Kad dođe kraj ljetu obično se završavaju i veze koje su u tom periodu nastale - muškarci to puno teže podnose od žena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ljeto

,

afere

,

parovi

,

crveni planet

Tamo gdje je ženski sud nemilosrdan i subjektivan, znanost zaljubljenog muškaraca rehabilitira. Na sveopće iznenađenje, upravo su muškarci najviše izloženi opasnosti od toga da oni budu ti koji će sve morati zbrajati i oduzimati nakon što dođe kraj veze. Prema jednom američkom istraživanju i talijanskoj anketi, jači spol i nije tako jak, a najbolje vrijeme da se to dokaže je ljeto. Kada dođe kraj ljetovanju na površinu isplivava njihova krhkost - zaljubljena srca obolijevaju, naročito kad dođe kraj vezama koje su tijekom ljetovanja i nastale.

>> Tri razloga za pucanje veze

Prvi koji su dokazali muške slabosti su stručnjaci sa sveučilišta Wake Forest iz Sjeverne Karoline. Oni tvrde da muškarci više osjećaju posljedice kraja ljubavnih avantura od žena. Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Health and Social Behaviour, a obuhvatilo je aspekte kao što su metalno zdravlje tisuća mladih u dobi između 18 i 23 godine oba spola od kojih nitko nije bio vjenčan. Anne Barret, sociologinja koja je vodila istraživanje, kaže da su „muškarci žrtve najobičnijeg pogrešnog shvaćanja" - što je najgora moguća stvar kad ste u vezi koja otpočetka nema budućnost (vjeruj, na primjer, da ljetna veza mora i može potrajati i nakon ljeta što kod žena nije čest slučaj). Iako to ne pokazuju, muškarci duboko u sebi pate više.

>> Kad je prekid veze dobra odluka

A glavni razlog za to je što osim partnerice nemaju nikoga drugog s kim su uspostavili intiman odnos u smislu povjerenja i prijateljstva. Žene i djevojke su s druge strane navikle razgovarati s prijateljicama i roditeljima pa im je lakše. Konkretan dokaz za to su i podatci dobiveni iz jedne talijanske ankete koja je obuhvatila preko 1,500 korisnika internetskih foruma i stranica u dobi između 15 i 55 godina starosti. Oni jasno pokazuju da se muškarci lakše i više zaljubljuju tijekom ljeta nego u bilo kojem drugom periodu u godini. Kad uđu u ljetne veze, one traju najviše dva mjeseca, i to u 74 posto slučajeva. Tada nastupaju ljubavni jadi - 54 posto odraslih muškaraca pati, a mladih oko 64 posto, govore podatci ankete koju je provela tvrtka Meta Comunicazione. U 87 posto slučajeva muškarci pate od depresije, tjeskobe (74 posto), naglih promjena raspoloženja (54 posto), a do poremećaja u prehrani dolazi u 13 posto slučajeva.

Kako piše talijanski psiholog Roberto Cavaliere, osnivač portala www.maldamore.it i stručnjak za probleme u vezama, muškarci ljetne avanture doživljavaju intenzivno, bez rezerve. „Snažna i momentalna strast je njihov prirodni način doživljavanja osjećaja. A tom istom brzinom i intenzivnošću kojom se zaljubljuju na raju nakon svega nakon svega i pate. Kod žena je situacija drugačija: imaju potrebu izgraditi odnos tijekom duljeg vremena i upravo su zato one te koje prekidaju vezu na kraju ljetovanja, jer obično se radi o vezama koje su daleko od ženskog poimanja emocionalne povezanosti", zaključuje Cavaliere.

23.07.2010. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh